Amboseli

Prachtige Giraffe voor de KilimanjaroNa deze geweldige ochtend beginnen wij aan een 4 uur durende route naar Amboseli. De eerste paar uur zijn wat eentonig maar zodra wij links afslaan en het masai landschap inrijden zien wij ook buiten het park allemaal wilde dieren lopen. De Masai heeft een groot deel van het voormalige Amboseli park gekregen om hun vee op te laten grazen. Het park heeft derhalve ook geen hek om de dieren binnen een bepaald terrein te houden, je ziet ze dus al ver voordat je de toegangspoort binnenrijdt plus dat je vanaf dit afslagpunt al een schitterend uitzicht hebt op de Kilimanjaro. Bij de volgende afslag, richting Amboseli NP, begeef je je op een 20km lange route over hobbels. Gilbert rijdt eroverheen alsof zijn leven ervan afhangt. Ik zeg nog het zal me niets verbazen als wij zometeen een lekke band hebben. Niet veel later zien wij een safari busje aan de kant met een lekke band en zoals het hoort stopt Gilbert om vervolgens in zín eentje de band te wisselen. Ik ben bang dat een van onze banden het niet veel later zal begeven maar dat gebeurd gelukkig niet. Bij de ingang van Amboseli Park staan veel Masai allerlei prullaria te verkopen. Wij geven pennen en snoepjes weg maar willen eigenlijk niets hebben. Gilbert waarschuwt wel voor fotoís maken. Als je hun dorp niet bezoekt en dus geen geld betaalt zullen ze de bus bekogelen met stenen. De Masai ziet er geweldig uit maar nadat ik alle pennen en snoepjes heb uitgedeeld ben ik blij dat Gilbert weer terug komt. Op naar een korte game drive richting onze lodge met een geweldige Kilimanjaro op de achtergrond waarvoor wij allerlei kleine zandtornadoís zien. Dat is dan ook meteen 1 van de 2 de redenen waarom dit park Amboseli heet. De andere is dat de grond hier heel veel zout bevat. Amboseli is swahili voor wervelwind en zout.

Rond 13:00 komen wij aan bij onze lodge. Wij hebben een heerlijke kamer ook al zit deze helemaal achterop het terrein. Wij gaan heerlijk lunchen, praten met wat vrouwen die vanuit Tsavo West komen en gaan dan heerlijk uitbuiken bij het zwembad van het hotel waar wij nog een uitgebreid gesprek hebben met een Masai die vanavond zullen optreden bij de BBQ. Het is heerlijk bij het zwembad. Bijna zo lekker dat wij niet meer willen opstaan maar Sunset African Styleom 16:00 begint game drive nr 2 van die dag waarbij we meteen wildebeesten zien en daarna naar hippo pond rijden. Ze zijn niet goed te zien maar zien wel dat ze er zijn. Daarna zien wij een kudde olifanten die ver het water inlopen en veel zebraís, gnoes, hyenaís, olifanten en in de verte zien wij een cheetah. Top! De zonsondergang in Amboseli is ook schitterend. Terwijl de zon ondergaat trekken alle dieren een kant van het park op voor de nacht. Dat is echt bijzonder om te zien. Bij terugkomst in de lodge verteld Gilbert ons dat wij morgen in convoy met legerbegeleiding naar Tsavo West rijden. In de 90-er jaren was op deze route een bandieten groep actief en ondanks het feit dat hier nu geen sprake meer van is, is het rijden in convoy  nu wel een soort gewoonte geworden.

Wij duiken de curiosa winkel van de lodge even in, kopen wij een boekenlegger van een twiga en drinken dan een heerlijke borrel op ons balkon om vervolgens heerlijk te genieten van een heerlijk diner.

26 Januari

Vanochtend hebben wij al om 6:30 een game drive in verband met het rijden in convoy naar Tsavo West. Als wij de poorten van de lodge verlaten zien wij de dieren vanuit hun avondplek allemaal weer richting het park lopen. Zo met de zonsopgang is dit een schitterend gezicht. Gnoes, zebraís, giraffen, olifanten, wij zien ze allemaal vanuit hun schuilplek vertrekken. Zou hier wel een paar uur kunnen blijven staan. Maar wij gaan verder. Wij gaan immers om 8 uur weer terug naar de lodge voor een ontbijtje om vervolgens naar Tsavo West te vertrekken. De ochtend game drive vind ik schitterend. Zo veel Prachtige Olifant voor Kilimanjarobeesten als je ziet die allemaal hun plekje voor de dag lijken in te nemen. Je zult alleen op dit tijdstip niket zo snel een attack van een katachtige zien omdat die vooral ís avonds jagen.

Om 8 uur zijn we terug bij de lodge waar wij een uur de tijd hebben om heerlijk te ontbijten, wat wij ons dus ook goed laten welbevallen, om vervolgens uit te checken en naar het volgende park te gaan.

Wij blijken een van de gelukkigen te zijn die een van de militairen in burger, maar met AK47, mogen vervoeren. De convoy lijkt 15 minuten voor ons te vertrekken. Als ik vraag wat voor convoy dit is dan zegt Gilbert dat ze afstand houden voor het geval de voorgaande stoet aangevallen wordt. En als wij nou aangevallen worden???? Ik hou me koest met het idee dat die bandieten iets van de 90-er jaren waren..... Martin ziet ondertussen alleen maar die AK47 heen en weer trillen op die hobbelige weg.... Gelukkig zie ik richting uitgang nog een geweldig gigantische mooie grote olifant voor de nu helaas niet zo zichtbare Kilimanjaro maar dit is het plaatje.

Feiten:
 • Plaats: Amboseli
 • Route: Tsavo East - Amboseli
 • Hotel: Serena Amboseli
 • URL: http://www.serenahotels.com/serenaamboseli/default-en.html
 • Doís:
   • Naar dit park gaan
   • Bij zonsondergang alle dieren zien trekken en bij zonsopgang alle dieren weer zien verspreiden over het park
   • In deze lodge blijven...Aanrader!
 • Doníts:
   • Je verbazen over de afstanden tussen de parken

Tsavo East

Tsavo West