Bay of Islands

01/12

Whangarei FallsZe hadden voor vandaag regen en onweer voorspeld maar toen wij wakker werden was het droog en toen wij eenmaal buiten waren bleek het ook best warm te zijn.

Om 8:30 zouden ze van Omega Rental Cars ons bij het hotel komen halen om onze huurauto op te halen bij het depot. Ze waren prima op tijd en de afhandeling van de auto ging snel, mede mogelijk gemaakt door de complete verzekering die wij hebben afgesloten. Wij waren toch een beetje verbaast toen wij onze auto te zien kregen…een Nissan Sunny uit het jaar 1999 met 197285km op de teller. Geen andere keuze, als ie maar veilig is…Off we go!!!

Behendig stuurt Martin de auto, alsof hij dagelijks links rijdt, meteen over de Auckland Harbour Bridge en vervolgens over de Highway 1 waar je op een aparte wijze tol moest betalen; of vooraf bij de BP of binnen 5 dagen via Internet. Toen wij bij de BP stonden dacht Martin dat een CD in de auto misschien wel lekker zou zijn maar wat ik al dacht…wij hebben gewoon een cassette speler in de auto. Daddy of all trees

Van daaruit door naar Whangarei om daar naar de falls te kijken; ze waren absoluut de moeite waard. Toen via Dargaville naar Waipoua Forest waar echt mega grote Kauri bomen staan. Wij waren echt verbaast over de grote van deze reuzen en hebben ook even genoten van de wandeling door het bos. Als je dacht dat je de grootste nu wel gezien zou hebben, bleek er nog weer een grotere te zijn.

Achteraf bleken de falls en de bomen op een dag behoorlijk veel te zijn. Je kunt bijna nergens harder dan 80km/u (nu vraag ik me af of onze Sunny heel veel harder kan) en bij de kauri bomen rijd je door een behoorlijk bergachtig terrein waardoor de gemiddelde snelheid daalde naar zo’n 50km/u. Redelijk laat komen wij dan ook in het motel aan dat ik van te voren in NL al had gereserveerd. Prima, super net motel waar wij, toen wij er eenmaal waren echt neergeploft zijn en eigenlijk geen zin meer hadden om naar Paihia te rijden voor een maaltijd. Heel handig er stond een Pizza delivery service in het grote boek op de kamer dus daar hebben wij dankbaar gebruik van gemaakt. Binnen no-time waren er twee heerlijke pizza’s geleverd waarna wij nog wat gelezen hebben en nu lekker gaan slapen.

02/12

Wat een verrot heerlijke dag!!

Werden weer veel te vroeg wakker, jetlag is nog niet helemaal voorbij en besloten toen toch naar Paihia te gaan om het zwemmen met dolfijnen in hun natuurlijke omgeving te boeken. De weersvoorspellingen waren namelijk nogal slecht voor vandaag, veel wind en regen, maar wij hebben al geleerd dat wij ons daar vooral niet te veel van aan moeten trekken. Je kunt gerust stellen dat het KNMI het nog niet zo slecht doet. Het regende inderdaad toen wij weg gingen maar de wind was er niet en dachten toen ook; wat maakt regen nou uit als wij gaan zwemmen. Waren ruim op tijd, na het eten van de muffin van de gastheer, bij het boekingskantoor waar ze ons uiteraard geen garanties konden geven op het zwemmen met dolfijnen. Weersomstandigheden en het aanwezig zijn van kleintjes in de pod zijn beslissende factoren hiervoor. Bij navraag blijkt dat dolfijnen niet een bepaald paar seizoen hebben dus vraag me nu eigenlijk af wanneer je het geluk hebt om wel met ze te zwemmen. Toch maar geboekt en omdat wij geen handdoeken bij ons hadden deze nog snel aangeschaft bij de plaatselijke 4 Square.

Bay of Islands CruiseStipt om 8:00 vertrokken wij uit de haven met 12 anderen op een boot waar normaalgesproken plek is voor 35 man. Na eerst benzine gebracht te hebben naar een vissersboot die gestrand was kregen wij een veiligheidspraatje met de nodige humor en toen op zoek naar de eerste pod. Die was gelukkig snel gevonden en het waren er VEEEEEL! Ze waren overal verspreid dus zwemmen met ze had weinig zin en later bleek ook, zoals ik eigenlijk al verwachtte, dat er een paar kleintjes in de pod zaten. Wij hebben een tijdje om ze heen gevaren en uiteindelijk gingen ze met z’n allen ervandoor en konden wij ze nog een tijdje volgen. Omdat wij een relatief lage boot hadden konden over het dek de dolfijnen onder de boot zien mee zwemmen. Echt super gaaf! Denk net zo gaaf als zelf in het koude water springen want dat zag er door het gebrek aan zonneschijn allerminst aantrekkelijk uit. De dolfijnen draaiden onder de boot ook op hun kant om je te zien dat was echt super om te zien. Rond een uur of 9:45 moesten wij de dolfijnen helaas verlaten. Ze verdwenen uit het licese gebied van de boot. Terecht natuurlijk.

Vandaar uit nog wat rondgevaren op zoek naar een andere pod maar helaas is dat niet gelukt. Om 11:15 waren wij in Russell waar wij een half uur mochten rondlopen en evt. mochten blijven maar dit dorp is echt heel klein dus zijn wij mee terug gevaren naar Paihia waar wij even geluncht hebben en waar wij een planning hebben gemaakt voor de rest van de dag. Zo zijn wij eerst naar de Waitingi Treaty Grounds gereden maar toen wij ervoor stonden hadden wij er eigenlijk niet zo veel zin in en zijn wij doorgereden naar de Haruru Falls, Living Stone (een crème fabrikant), chocolade fabriek met gratis mini proevereitje (2 choco’s, maar wel erg lekkere!!), woodcarving workshop van de Kauri bomen waar wij een leuk souvenirtje hebben gekocht en toen op naar wijnproeverij nr.1. Marsden Vineyards was prima maar nieDreams can come true!t wat wij zochten in ons wijntje, een beetje hoog van de toren en niet echt gezellig, op naar nr.2 Fat Pig Vineyards die zo heet vanwege de dikke varkens die op het landgoed staan. Toen wij aankwamen rijden voelde het meteen goed. Man in laarzen kwam een beetje ongeïnteresseerd op ons aflopen met de vraag of wij wilden proeven. Nou dat wilden wij wel! Heerlijk ongedwongen en gezellig en die man had onwijs veel te vertellen. Heerlijk over van alles gehad en toen gevraagd of wij niet een glas konden bestellen en lekker bij hem in de tuin mochten gaan zitten. Geen probleem en kregen vervolgens een limonade glas aan heerlijke Syrah mee naar de tuinstoelen waar wij vergezeld werden door zijn hond en Luke cat. Wat een rijkdom heeft die man en dat beseft hij zich goed. Alles groeit op zijn land; passievruchten, aardappelen, avocado’s, citroenen en enkele hectare druiven. Nadat wij daar een uurtje heerlijk van genoten hadden, hebben wij nog een fles gekocht voor ’s avonds in het restaurant dat hij ons aangeraden heeft waar je je eigen wijn mee mag nemen en dan alleen een corkfee moet betalen om het op te drinken. Doen dus.

Nu even heerlijk aan het relaxen van deze super dag waarbij wij uiteindelijk maar weer weinig, gelukkig maar, regen hebben gezien om zo naar het restaurant in Pahia te gaan waar wij overigens echt helemaal geweldig eten!

Feiten:
 • Plaats: Bay of Islands
 • Route: Auckland / Whangarei / Dargaville / Waipoua / Omapere / Puketona
 • Hotel: Ash Grove Boutique Motel
 • URL: http://www.theashgrove.co.nz/
 • Do’s:
   • Een boottocht maken door de bay of Islands
   • Een paar wijngaardes bezoeken, Fat Pig is onze favoriet
   • De chocolade fabriek bezoeken, super lekkere chocolade
   • Eten bij King Wah
 • Don’ts:
   • Denken dat je daadwerkelijk gaat zwemmen met dolfijnen. Kans is erg klein.
   • Don’t drink and drive!

Auckland

Coromandel