Tosari/Bromo

Op naar de Bromo cottages in Tosari via een tempel waar wij ook niet zo veel van begrijpen. Het is een bijzondere rit waar vooral veel mangoís worden verkocht.

Eenmaal in Tosari valt ons op dat het vooral erg vochtig is en dat er nogal wat wolken hangen. Wij eten wat in het restaurant van het hotel en dobbelen wat. Als het dan tijd wordt voor een borrel gaan wij naar de kamer terug en maken de Indonesische wijn van kant met onze NL-se buren die wij gister voor het eerst bij het paleis in Solo hebben gezien. Was wel grappig om hun belevenissen tot nu toe te horen. Door de wijn hebben wij het vanavond niet meer koud! Wij eten wat en gaan op tijd onder de vochtige wol want morgen is het vroeg uit de veren.Zonsopgang Bromo

5 Oktober

Om 3:30 gaat dan eindelijk de wekker nadat wij de hele nacht geen oog hebben dicht gedaan. Wij besluiten samen onder de douche te gaan nadat wij op een aanplakbriefje zaegn dat wij maar 25l warm water hebben. Een snelle rekensom doet je daar al snel toe besluiten. Om 3:50 staan wij klaar bij de receptie en gelukkig kunnen wij ook meteen de jeep in die voor ons klaar staat. Machtige rit door het donker. Wij zien eigenlijk alleen maar de achterlichten van onze voorganger. Verder niets. Misschien soms maar beter ook. Eenmaal in de buurt van Pananjakan (uitzichtpunt op 2770m) is de drukte weergaloos. Ik wist dat de Bromo veel mensen trok maar dit heb je nog nooit gezien. Wij kunnen met de jeep dus ook niet helemaal naar boven en moeten het laatste stuk lopen. Op zich niet zo erg maar door de enorme drukte is dat moeilijker als gedacht. Ook staan er zo veel brommers die de weg proberen te blokkeren zodat jij met hun mee naar boven gaat. Rdeelijk agressief zijn ze ook. RijdBromo met rokende Semeruen over tenen heen en 1tje komt er recht op me af waardoor ik ben een greppel inspring. Lekker dan. Hoe dan ook de zonsopgang is wel heel erg mooi evenals het hele landschap. Als rond 6 uur de Semeru ook nog wat rook heeft uitgeblazen besluiten wij onze jeep weer op te zoeken. Heel verstandig dat de chauffeur ons de kentekenplaat van de auto heeft laten zien voordat wij vanochtend aan onze wandeling begonnen.

 Wij maken nog een stop bij een ander uitkijkpunt alvorens bij de voet van de Bromo aan te komen. De rit ernaartoe is schitterend. De heuvel die je afrijdt is zoín 45 graden met diepe haarspeldbochten. Uiteindelijk komen wij bij de zandzee die je moet doorkruizen om bij de trappen van de Bromo uit te komen. Er staan overal paardjes die je de tocht doLevensgevaarlijk!or het mulle zand besparen maar wij beslissen toch te voet te gaan. De wandeling valt behoorlijk tegen vnl ook door de hoeveelheid stof die opwaait door de flinke wind die er vandaag staat. Als wij eenmaal de trappen beklommen hebben en buiten adem boven komen worden beloond met een hap zwavel. Lekker! Maar ook hier is het uitzicht weer geweldig!

Na de nodige tijd bij de krater doorgebracht te hebben en het gevoel gehad hebben dat wij genoeg gezandstraald zijn lopen wij terug naar de jeep die netjes op ons staat te wachten. Wij genieten na tijdens de terugrit, ďontbijtenĒ in het hotel, pakken onze spullen om om 10:00 richting Kalibaru te vertrekken.

Feiten:
 • Plaats: Tosari
 • Route: Malang - Tosari
 • Hotel: Bromo Cottages
 • URL: http://www.bromocottages.com/
 • Doís:
   • Dit is absoluut geweldig, zoín landschap zie je nooit meer!
   • Zonsopgang is koud, neem een jas mee!
 • Doníts:
   • Geen idee

Malang

Kalibaru