Bukit Lawang

Overtocht naar GL NPWij gaan eindelijk op weg naar Bukit Lawang! Het is een super tocht langs kleine dorpje waar onder andere aan bamboestokken de straatverlichting (paar bulbs) hangt. Er zijn enorme palmolie plantages en ook zien wij menig rubberplantage. Na +/- 3, 5 uur komen wij aan in Bukit Lawang ecolodge. Onze bagage wordt over een niet al te stabiele brug gedragen en wij worden in de lodge meteen aangeklampt door 1 van de gidsen die je door het Gunung Leuser park kunnen leiden. Eigenlijk wilden wij morgen pas op pad maar wij zien bij de receptie een hele hoop koffers staan van SRC. Deze groep komt vanavond aan. Als wij enig zicht bij het voederplateau van de Oerang Utans willen hebben kunnen wij dus beter vandaag gaan. We hebben nog net genoeg tijd om een bakmie naar binnen te werken als wij de wandeling in het licht willen afmaken. Wij besluiten dus ook eerst naar het voederplateau te gaan en daarna pas te gaan wandelen.

De wandeling naar het Gunung Leuser park is onwijs leuk. Voert door het gezellige dorp waar helaas 2 jaar geleden zich nog een enorm drama heeft afgespeeld. Toen kwam er opeens zoveel de bergen af via de Bohorok rivier dat ongeveer een kwart van de bevolking is verdronken. Nu is bijna alles weer opgebouwd en moeten ze alleen nog wachten tot de toeristenstroom terugkeert. Na +/- 30 minuten lopen komen wij bij de oversteekplaats naar het park. Dat doe je per bootje over de snelstromende rivier. Eenmaan aan de overkant zien wij meteen twee Oerang Utans. Onze aandacht gaat compleetGunung Leuser NP naar hun en wij worden maar moeilijk weggetrokken om naar de voederplaats te lopen. Lukt uiteindelijk toch.

Bij het voederplateau zien wij nog eens 3 OU en 1 moeder OU met haar baby. Erg aandoenlijk. Daarna lopen wij het oerwoud in waar wij met enig geduld nog eens 4 OU zien. Ze zijn erg nieuwsgierig en komen gewoon naar je toe. Ondanks het feit dat overal staat dat je ze niet moet voeren en dat je niet aan ze mag komen vraagt onze gids of wij fruit bij ons hebben. Mogen wij ze voeren. Ik kijk verbaasd en zou het niet gedaan hebben al had ik fruit bij me. Kan niet de bedoeling zijn. In ieder geval hebben wij een zeer geslaagde, zeer warme en glibberige wandeling gemaakt die eindigt in een rubberplantage met als eindpunt onze lodge. Wij drinken wat met de gids en gaan dan onder de koude douche. Daarna breekt het onweer los. Het gaat flink tekeer. Rennen naar het restaurant van de lodge, eten wat en gaan dan voldaan het bedje in.

21 September

Bukit LawangHet was een onrustige nacht. Veel geluidsoverlast en een omgekeerde maag. Meteen dus ook maar besloten om niet nog een keer naar het voederplateau te gaan. In plaats daarvan proberen wij wat uit te slapen, iets wat moeilijk gaat als iedereen ís ochtends naar het voeren gaat, en lekker rustig te gaan ontbijten. Als wij aan het ontbijten zijn komt Taman, de gids van gistermiddag vertellen dat de chauffeur er al is. Euh ja...hadden wij niet om 13:00 afgesproken. Gene probleem. Wij lopen richting bat cave en dan nog een beetje door het dorpje alvorens de spullen te pakken, nog even snel te lunchen en de auto richting Brastagi te sturen.

De weg naar Brastagi gaat eerst terug naar Medan waar je dan koers zet naar Brastagi. Het eerste uur hobbelweg blijkt teveel geweest te zijn voor 1 van de banden van onze 4WD en wij moeten stoppen bij de eerste de beste kwikfit...of wat daarvoor door moet gaan. Grappig, maar of deze het houdt?

Feiten:

Medan

Brestagi