Christchurch/Banks Peninsula

25-12

Op kerstochtend worden wij redelijk vroeg wakker en besluiten ook maar meteen op te staan en richting Christchurch verder te gaan. De meningen over hoe daar te komen zijn verdeeld; ik wil het liefst langs lake Tekapo, maar begrijp dat met de enorme afstanden die wij de laatste dagen al hebben afgelegd en de slechte weersvoorspelling voor die regio Martin kiest om via Timaru naar Christchurch te vertrekken. Hoe ver wij komen hangt af wat wij onderweg kunnen doen op zo’n eerste kerstdag.

Eenmaal op straat blijkt eerste kerstdag echt een rustdag voor iedereen te zijn. Er is echt niemand op straat en er rijdt geen een auto. Het lijkt een beetje op een enge film hoe wij hier zo in ons eentje door de stad heen rijden. Veel veranderd daaraan gedurende de route niet. De enige die wMoeraki Bouldersij zien rond rijden zijn, hoe kan het ook anders, andere toeristen.

Als wij onze eerste stop bij de Moeraki Boulders maken, zijn wij verrast door het enorme aantal auto’s dat er staat (3!). Gelukkig is het restaurantje hier open en kun je tegen een verhoogd feestdagen tarief in ieder geval een bakje koffie drinken. Zoals overal in Nieuw Zeeland moet je daar de tijd voor nemen. In heel NZ, zelfs voor een takeaway, wacht je gemiddeld 20 minuten op een bakje koffie.

Na het opwarm bakje, het is wederom niet echt warm, lopen wij naar het strand waar enorme boulders liggen. Het is nogal een mysterie hoe ze daar gekomen zijn maar het is een leuk aangezicht en ik geloof dat dit de eerste attractie is waar ik zo veel mensen zie rondlopen. Als wij wegrijden is het aantal auto’s dan ook al toegenomen naar zeker 12.

Wij rijden verder in de richting van Oamaru waar wij, tegen beter weten in, nog een poging doen om pinguins te zien. Zoals wij inmiddels weten komen ze ’s avonds aan strand en vertrekken ze ’s ochtends weer maar ach wij hebben geen haast vandaag dus kan dit ook geen kwaad. Wij zien er inderdaad geen maar zo hebben wij ook meteen gezien dat in Oamaru een nacht blijven ook volkomen zinloos is. Alles is nog steeds dicht en het ziet er niet naar uit dat daar verandering in gaat komen. Wij rijden door naar Timaru en zien daar eigenlijk hetzelfde: niets. Hier besluiten wij dan ook maar de Inland Scenic Route te nemen naar Christchurch. Het is een mooie weg langs de bergen maar wij hebben al zo veel mooie dingen gezien in NZ dat deze route + de extra km ons eigenlijk te veel is. Moe komen wij aan in Christchurch waar wij net iets meer moeite moeten doen om een slaapplaats te vinden. De meeste motels hebben “no vacancy” vanwege deze feestdag op de deur staan en moeten wij dus iets langer zoeken. Uiteindelijk komen wij weer op een heerlijk plekje terecht waar wij heerlijk nog even van wat zonnestralen kunnen genieten.

26-12

Wij slapen als een tijger en worden pas om 8 uur wakker. Heerlijk eigenlijk en omdat het ons hier zo goed bevalt besluiten wij het eigenlijk geboekte hotel te annuleren en hier nog twee nachten te blijven tot ons vertrek.

Wij hebben de auto vandaag nog tot 16:30 ter beschikking en besluiten al snel naar Banks Peninsula te rijden. Hadden al meerdere malen gehoord dat het een mooie dagexcursie was dus komt voor deze laatste autodag goed uit.

Via de Statehighway nemen wij uiteindelijk op de Banks Peninsula een afslag naar de toeristische route over het schiereiland. De Summit Road voert je boven langs de kraterwand naar Akaroa. Het is wederom een schitterende route maar vind hem ook behoorlijk eng. Behoorlijk bochtig op grote hoogtes en geen vangrail. Altijd lekker als dan uitgerekend wij net telkens de buitenbaan hebben. Hoe dan ook het is absoluut de moeite waard.Akaroa

Uiteindelijk komen wij aan in Akaroa dat aavoelt als Frans vissersdorp en waar de inwoners kennelijk maar wat trots op zijn want alle straten, logeerplekken en winkeltjes hebben bijna allemaal een Franse naam. Wij parkeren de auto en slenteren lekker een beetje door dit dorpje. Komen helemaal tot rust en gaan heerlijk bij de Tree top in de tuin zitten voor een heerlijk bakkie met een overweldigend stuk Carrot Cake. Smaakt goed maar het is wel een hele maaltijd.

Akaroa staat, nast het Franse vissersdorp, ook bekend om het feit dat je hier kunt zwemmen met de Hector dolfijnen. Nu hebben wij al met Dusky Dolfijnen gezwommen in Kaikoura maar hopen wij eigenlijk nog wel een glimps op te vangen van deze diertjes en proberen daarom langs de kust te rijden in de richting waar de boten naartoe vertrekken. Helaas houdt de weg na 1 km op en moeten wij dus een alternatief bedenken. Wij rijden nog naar twee baaien (moet je wat moeite voor doen) maar helaas zijn die te ver van zee om iets te kunnen zien. Aangezien wij de auto op tijd moeten inleveren besluiten wij dan ook na baai 2 maar weer huiswaarts te gaan.

Eenmaal terug in Christchurch gaan wij toch maar even langs de New World. Ons motel is best ver van het centrum en wij zijn best gaar na vandaag dus halen lekker wat dingetjes in huis.

Het afleveren van de auto gaat zonder problemen als wij er via een omweg eindelijk komen. In Christchurch lijken alle wegen wel eenrichting te zijn. Omega brengt ons even terug naar het motel en als wij eenmaal daar zijn gaan wij lekker buiten zitten en genieten nog even na van ons laatste avontuur.

27/12

Onze laatste dag in Nieuw Zeeland is aangebroken en na heerlijk uitgeslapen te hebben zien wij dat het slecht weer is buiten en dat wij het vooral maar rustig aan moeten doen.

Na een douche en ontbijt willen wij de bus voor het motel naar het centrum nemen. Als volgens het schema ook de tweede bus niet is komen opdagen vraag ik aan de landlord of wij misschien iets verkeerd begrepen hebben. Volgens hem zou hij gewoon moeten komen maar als hij ziet dat wij tien minuten later nog steeds bij die tochtige bushalte staan pakt hij zijn auto en brengt hij ons naar Christchurch. Da’s makkelijk!

Eenmaal in Christchurch bezoeken wij een marktje met allerlei curiosa en dwalen een beetje rond. Christchurch is best ok voor een dagje. Je kunt naar de markt, naar een view point, een gondola tour maken en shoppen. Wij houden het op het laaste want het is veel te koud voor alle alternatieven.

Als wij uitgeshopt zijn gaan wij even ergens iets drinken (leuke kroegen in Christchurch), nemen een gratis shuttle bus want wij denken op die manier nog iets meer van de stad te zien dan wij al gedaan hebben maar als blijkt dat dat niet zo is lopen wij naar de bus terminal om de bus te zoeken die langs het motel rijdt. Deze gaat gelukkig wel maar wij moeten rennen om hem te halen. Binnen no time zijn wij bij het motel terug waar wij even wat eten en dan besluiten toch ook maar even naar de Merivale Mall te lopen. Hier zijn wij in 5 minuten doorheen en gaan dus maar lekker terug naar de kamer even relaxen en een boekje lezen. Buiten blijft het koud en guur. Jammer van onze laatste dag NZ.

Als wij uiteindelijk alle spullen hebben ingepakt en de allerlekkerste lamskoteletjes hebben gegeten gaan wij op tijd naar bed want morgen komt de airport shuttle ons om 4 uur ophalen.

28/12

Om 3:30 staan wij op, nemen snel een douche en staan om 3:52 klaar bij de bus halte voor de shuttle bus. Stipt om 4 uur komt de bus aanrijden en komen wij dik op tijd op het vliegveld aan om ion te checken. Om 4:30 gaat de bali van Air NZ open en zijn wij zo door alle controles heen aangezien wij eerst nog een binnenlandse vlucht hebben naar Auckland. Om 5:40 vertrekken wij van Christchurch naar Auckland waar wij keurig op tijd aankomen. Onze volgende vlucht is 9:15 dus hebben wij bijna 2 uur de tijd om de volgende vlucht te halen. In Auckland is het een stuk warmer dan in Christchurch en als wij zien dat wij naar een andere terminal moeten voor de volgende vlucht besluiten wij er lekker heen te lopen. Alles staat goed aangegeven en binnen 20 minuten ben je op de andere terminal. Lekker nog even de benen strekken dus. Voordat wij boarden, eten wij nog even een broodje, wisselen wij de laatste dollars om en kopen met datgene wat overblijft nog wat souveniers. In Christchurch hadden ze ons bij de Check In twee stoelen gegeven op aparte rijden dus hier nog even bij de check in gekeken of ze dat konden veranderen. Was in no-time geregeld en hadden wij nu een rij van 3 stoelen dat eenmaal in het vliegtuig nog een keer zou veranderen naar twee stoelen bij de nooduitgang. Helemaal goed! Van de service bij Air NZ kan menig andere maatschappij nog wat leren! Door de goede service en het uitgebreide entertainment programma was de vlucht naar Narita zo om.

Feiten:
 • Plaats: Christchurch
 • Route: Dunedin – Moeraki Boulders – Oamaru - Timaru – Temuka – Inland Scenic Route – Darville – Christchurch
 • Hotel: Merivale Manor
 • URL: http://www.merivalemanor.co.nz/
 • Do’s:
   • Akaroa
   • Bar street
 • Don’ts:
   • Blijf niet te lang

Dunedin

Narita