Cienfuegos / Santa Clara

Zaterdag 13 November

Vandaag zijn wij van plan om van Pinar naar Playa Girón aan de varkensbaai te rijden. Het is een vreselijk lange rit (volgens de kaart maar 400km maar omdat het met borden dun bezaaid is zijn het er echt wel 500). Langs de Varkensbaai ziet het er geweldig uit en eenmaal in Playa Girón maakt Martin al bijna linksomkeert. Wij krijgen kamer 111 toebedeeld en weten niet hoe snel wij daar weer weg moeten zijn. Martin wil de kamer niet eens zien, de omgeving zegt al meer dan voldoende. Cuba’tje en wegwezen! Wij krijgen zonder problemen de voucher weer terug en rijden op de bonnefooi 120km verder richting Cienfuegos. Op goed geluk. Op een zak beestjesbiscuit na hebben wij nog niet veel gegeten...Bij aankomst in Rancho Luna zijn wij BLIJ!!! Het ziet er allemaal normaal uit en voor 15$ pp krijgen wij All Inclusive. Wij gooien de spullen in de kamer met uitzicht op de Bahía de Cienfuegos en gaan maar meteen wat cocktails drinken. Heerlijk!!! Het is 17:30, wij zijn vanochtend om 9:45 vertrokken. In Cuba moet je rekenen op afstanden, op afstanden zonder voedsel en drankbronnen tussendoor. Wij hebben net gegeten en het was voor het eerst echt goed! Wij lopen nog even naar de parkeerjongen en geven hem een dollar, let hij mooi op de auto en hebben meteen maar een avond bijgeboekt. Lekker douchen en slapen. Wij zijn naked (wij zijn immers door Australië, Rhodos, Giros en jawel CARTAGENA gereden!).

Zondag 14 November

Santa ClaraVanochtend hebben wij eerst heerlijk ontbeten met een eitje vers gebakken en daarna hebben wij een excursie geboekt naar El Nicho. De auto gepakt en via allerlei dorpjes naar Santa Clara gereden. Wij bekijken het Memorial van Ché en gaan naar de Tren Blindado. Hier is de revolutie begonnen. Niet bijster interessant maar dit mag je toch niet missen. Wij moeten opschieten, het is 13:00 en dan gaan ze eigenlijk dicht. Wij betalen 1$ om de twee wagons te mogen bekijken. Er is eigenlijk niets te zien dus om 13:01 zijn wij alweer weg. Verder is hier eigenlijk weinig te doen en rijden wij dus weer terug en eten bij het strandtentje van het hotel eindelijk, waar Martin zo lang op heeft gewacht ...een hamburger...een lekkere!!! Wij genieten en Martin helemaal. Wij willen daarna met dolfijnen gaan zwemmen maar T. cheques accepteren ze niet en in het hotel wordt ook niet gewisseld. Het gaat dus helaas niet door. Wij gaan dus maar een klein stukje trappelen in een trappelbootje en gaan daarna flink aan de mojitos en de Yahtzee. Smaken goed! Kijken naar de zonsondergang terwijl de barman zijn bar afsluit en ons daar met alles laat zitten, geen probleem. Wij gaan lekker eten aan het buffet en na een monoloog van een Canadees zijn wij ook weer redelijk snel vertrokken.
El Nicho
Maandag 15 November

 Wij gaan vanochtend met een excursie mee naar El Nicho. Wij zijn in totaal met z’n 4-en en rijden in een 4WD in ongeveer 90 min daarheen. Het weer ziet er niet echt geweldig uit maar er is nog niemand als wij aankomen en dat beloofd een paar mooie plaatjes. Het park is echt geweldig mooi. Na veel aarzeling durven wij in het meertje van de verliefden nog een duik te maken. Het water is echt vreselijk koud maar wij zijn blij dat wij de sprong gewaagd hebben. Bij terugkomst in het hotel kunnen wij nog steeds niet betalen want er is nog steeds geen geld in de kas (gistermiddag (dolfijnen) werd gisteravond, gisteravond werd vanochtend en vanochtend werd vanmiddag). Met een paar Euro’s erbij lukt het toch te betalen. Wij rennen naar het strandhotel want wij willen nog wel even een burgertje meepikken voordat we weg moeten.

Feiten:
 • Plaats: Cienfuegos - Santa Clara
 • Route: Viñales - Pinar del Río - Varkensbaai - Playa Girón - Cienfuegos
 • Hotel: Hotel Rancho Club
 • URL:
 • Do’s:
   • Santa Clara bezoeken
   • El Nicho bezoeken, de reis erheen is al een ervaring en wordt dan ook afgeraden met je eigen auto
 • Don’ts:
   • El Tren Blindado mag dan wel geschiedenis zijn...

Viñales

Trinidad