El Calafate

Om 11:25 landen wij in El Calafate. Mart wil de bus nemen maar dat zie ik niet zitten. Wij pakken de taxi en staan binnen 25 minuten bij Santa Monica Aparts. Zoals verwacht kunnen wij er pas om 14:00 in. Wij kunnen de bagage laten staan. Het weer is goed dus lopen even naar de hoofdstraat en gaan heerlijk op ťťn van de terrasjes zitten. Daarna lopen wij nog een beetje rond, boeken de excursie naar de Perito Moreno en de transfers naar El Chalten, gaan dan terug naar het hotel. Santa Monica Aparts zijn eigenlijk kleine cabanas. Prima kamertje en omdat wij een keukentje hebben gaan we even terug naar de supermarkt. Ik vind dit als ik fit ben al een karwei laat staan nu. Wij lopen ook nog even naar de farmacia. Even kijken of ze een paardenmiddel hebben dat mij er snel bovenop helpt. Gelukkig. Kost wat maar dan heb je ook wat. Meteen allemaal ingenomen en hopelijk snel beter. De rest van de avond blijven we een beetje bij de cabanas. Brengt wat rust. Eet rustig wat en gaan op tijd naar bed. Met een fikse regenbui vallen wij in slaap. Hopelijk is die morgen weer vertrokken.

27 Februari
Wij worden vanochtend rond 7:45 opgehaald voor the moment we've been waiting a long time for: Perito Moreno Gletsjer. Wij laten het ontbijt om 7 uur brengen dus moeten net voor die tijd op. Ik verwachtte na alle lovende recensies dat deze minstens zo rijkelijk zou zijn als die in Pucon maar niets is minder waar. Wat brood, jam en een croissant. Bijna teleurstellend. Gelukkig heb ik gisteren nog een banaan meegenomen uit de supermarkt. Hoe dan ook om 7:52 worden wij opgehaald en veel te lang, naar onze zin, rijden wij nog door het centrum alvorens naar de Perito Moreno door te gaan. Na ongeveer 90 Minuten rijden wij het NP Los Glaciares binnen. Hier moeten wij nog 250ARS voldoen. Leuk dat ze dat ook even melden bij het boekingskantoor en hebben wij genoeg geld mee want niks kan met CC betaald worden. Ook de boottrip niet die wij ook wilden doen. Met het heerlijke Argentijnse pinsysteem had dit dus toch nog een probleem kunnen zijn. Net genoeg geld bij ons. Wij stoppen nog even bij een Mirador en gaan dan naar de bootexcursie. Die mee wil gaat mee. Die niet die moet een uur in de bus wachten. Wij wilden sowieso mee dus lekker belangrijk. Boottocht is zeker de moeite waard. Een uur varen wij langs de gletsjer met de hoop op een Calvin( afstorten vaan een ijsblok) wat helaas niet gebeurt. Terug aan wal gaan wij verder naar de paserelas oftewel looproute met balkons. Wij krijgen nog even een uitleg over de routes die wij kunnen lopen alsof wij kleine kinderen zijn en waar wij weer terug moeten komen en hoe laat en waarom we er een kwartier eerder moeten zijn als eerder gezegd omdat iemand zijn vlucht moet halen ed... jemig kunnen wij gaan? De wandeling is erg Amerikaans opgezet. Laat ik het zo zeggen iedereen kan het lopen zonder fit te zijn. Maar wel prachtig zodat iedereen er ook van kan genieten. Wij zien meerdere Calvins en nog meer gegrom van andere die wij helaas niet kunnen zien. Deze gletsjer is echt gigantisch en groeit 2 meter per dag. Het is een muur van ijs en omdat hij nu tegen het schiereiland Magellanes aandrukt is het waterniveau al 9 meter gestegen. Als het goed is zal volgend jaar er dus een hele klomp afbreken zodat de rivieren niet nog verder stijgen. Om 13:45 worden wij weer bij de bus verwacht en zoals verwacht zijn er natuurlijk mensen die te laat komen. Ook de reden waarom we er een kwartier eerder moesten zijn denk ik. Na een bus wissel halverwege zijn wij rond 15:30 terug in El Calafate waar wij even wat spullen in onze kamer dumpen en dan de stad inlopen en daarna de supermarkt ingaan waar alles zo vreselijk traag gaat....Wij zitten bij ons hotelletje op een bankje met onze zelfgemaakte guacamole en drankjes en genieten van de avondzon. Dan gaan wij in een van de luxere tenten avondeten. Ik doe het nog wat voorzichtig aan maar heb wel trek. Eten lekker waarna we rustig teruglopen en als een blok in slaap vallen ondanks de herrie van buiten. 

28 Februari

We moeten om 7:45 op het busstation staan dus laten het ontbijt om 6:45 brengen. Als wij die op hebben lopen wij in 15minuen naar het busstation. Zijn er aan de vroege kan maar dat maakt niet uit. Liever te vroeg dan te laat. Op tijd is de bus er en wij kunnen meteen aan boord.Las Leonas

>> El Chalten

Om 12:20 rijdt de bus, met ons aan boord weg. Wij pikken nog een paar passagiers op bij de terminal en gaan dan richting El Calafate. De terugreis gaat redelijk snel door de ervaringen die uitgewisseld worden met onze buren in de bus. Na een korte stop in Las Leonas, door de buurman weten wij nu ook dat dat de schuilplek van Butch Cassidy and Sundance was, oh..., rijden wij langs het vliegveld naar El Calafate. Het weer is prachtig in El Calafate. Wij lopen langs de pinautomaat naar een hosteria die ik op de excursie naar de gletsjers had gezien. Ze hebben beschikbaarheid en de prijs is ok. Hij wil niks met de prijs doen maar kan ons wel een ruimere kamer aanbieden. Deze bevalt beter dus om te voorkomen dat wij verder moeten zoeken met de bagage erbij besluiten wij maar te blijven. Blijven betekent in dit geval, een lange check in, de koffers dumpen en de stad in. Wij hebben daar eigenlijk niks meer te zoeken maar gaan na een paar winkeltjes lekker op een terrasje zitten en bestellen een biertje en een paar empanadas. Lekker uit de wind in het zonnetje. Lekker. Kopen nog even wat lekkers voor op de kamer in de supermarkt en gaan dan even douchen en de koffers klaar maken voor de vlucht van morgen. Wij eten heerlijk in Cassimire Baguire waar een Duitser de tijd van zijn leven heeft. Heerlijk om zo iemand te zien genieten van het leven. Wij zijn meteen dikke vrienden en hij nodigt ons uit voor een drankje die wij aan ons voorbij laten gaan. Wij gaan terug naar het hotel en gaan lekker slapen.

2 Maart

Wekker gaat op tijd. Wij hebben de tijd voor ontbijt alvorens de taxi ons komt halen voor de rit naar het vliegveld. Wij zijn er zo. Bij het inchecken wordt ons nog gevraagd of wij niet meteen willen doorvliegen naar Buenos Aires maar we hebben juist deze vlucht gekozen zodat wij ook Ushuaia meteen even kond verkennen. Inchecken gaat snel en wij zijn zo aan boord. Na een uurtje vliegen met wederom prachtige uitzichten stappen wij uit in Ushuaia.

Feiten:

San Carlos de Bariloche

El Chalten