Fox

In een half uur lopen wij door het park en gaan nog even de i-site binnen voor een weer update. Er is geen touw aan vast te knopen, daar zijn wij inmiddels wel achter! Ik bel Fox Glaciers om te vragen of ze voor de heli hike van morgen beschikbaarheid hebben en dat hebben ze; op hoop van zegen dan maar….

Franz Josef GlacierIn Franz Josef, de grotere van de twee gletsjers die overigens zo genoemd is door Meneer Haast naar de toenmalige koning Oostenrijk (voor degene die Sissi wel eens gekeken hebben komt nu vast wel iets dagen) besluiten wij even naar Peters Pool te lopen en naar Sentinel Rock voor een paar mooie uitzichten op de gletsjer. Het was behoorlijk bewolkt en het begon ook nog te regenen maar dat mocht de pret niet drukken en zijn wij stug doorgelopen. Bijzonder om te zien en zet toch weer even vraagtekens bij global warming.

Na de lookouts zijn wij even naar de 4 square in Frans Jozef gereden en hebben daar even wat boodschappen gehaald. Wij wilden immers verder naar Fox en had in de meerdere folders gezien dat daar geen supermarkt was. Niet dat dat het einde van de wereld was geweest maar ik wist eigenlijk ook niet wat voor eetgelegenheden er waren. Beter safe the sorry zullen wij maar zeggen.

Na de groceries hebben wij koers gezet naar ons eindstation; Fox Glacier; wat toch nog weer ruim een half uur rijden was. In dit dorp is de NZ bouwstijl wederom overduidelijk, te weten:. nooit is het uitzicht naar iets moois maar naar iets ondefinieerbaars (parkeerplaats, ander gebouw oid). De motels verder zijn goed, begrijp me niet verkeerd, maar ook hier waar de uitzichten geweldig zijn, staan alle motels naar het verkeerde uitzicht gebouwd. Juist het uitzicht bracht ons naar het Sunset Motel waar wij nu lekker op het terras zitten met uitzicht op Mount Cook (als wij die zouden kunnen zien) maar waar ik zo naar binnen ga want wordt weer opgegeten door dezelfde sandflies en het is behoorlijk fris.

Daarna hebben wij lekker nog wat in elkaar gemixt met de groceries uit Franz Josef en zijn wij daarna gaan slapen.

18/12/09

Toen wij vanochtend wakker werden hoopten wij Heli Hike Foxnatuurlijk op zon maar wij waren al blij dat het droog was ondanks de enorme hoeveelheid bewolking. Vol goede moed gingen wij dan ook naar Fox Glaciers Headquarters waar wij nog tien minuten moesten wachten op het go – no go van de heli hike. Opeens kwam de zon even door en wij waren vol vertrouwen toen wij ook het verlossende woord kregen dat wij door mochten lopen naar de jassen, mutsen, handschoenen en rugtassen corner. Je hoeft dus niets van thuis mee te nemen, je kunt het hier allemaal lenen, als je tenminste geen smetvrees hebt….

Nog geen 15 minuten later werden wij in een bus gezet om naar de heli platform te rijden. Hier krijgen wij schoenen en sokken en werden wij aan boord van de heli’s geholpen. Wow! Nog nooit in een heli gezeten, vond het echt spannend. De vlucht naar de gletsjer duurde tien minuten met nog een extra looping om de grootste waterval (Victoria) die grotendeels voor de “plumbing” van de gletsjer zorgt. Eenmaal geland werden wij allemaal naar een wachtplaats geleid waar wij moesten wachten op de laatste heli. Machtig te zien hoe zo’n ding zich door het luchtruim verplaatst en uiteindelijk op het ijs landt.

Als wij allemaal op het ijs zijn kregen wij crampons toegereikt, moesten wij onze broek in onze geleende sokken stoppen en uiteraard de crampons om onze schoenen binden. Als je maar lekker met platpoten loopt dan werken die dingen als een trein.

De groep wordt in 2-en gesplitst en binnen no time lopen wij op onze eerste ice arch. Wow, wat een druk staat er op dit ijs om dit voor elkaar te krijgen. De gletsjers in dit gebied zijn de snelst bewegende van de wereld. Ze verschuiven het ijs vaak een meter per dag waardoor je dit soort arches krijgt! Als iedereen de nodige foto’s heeft gemaakt lopen wij, Glacier Slidemet veel gehak in het ijs van de gidsen, door. Iedereen heeft die crampons behoorlijk onder controle dus volgens mij zijn die trappetjes maken een beetje overbodig maar ja wij lopen er wel semi (soms lopen wij wel een stuk achter) overheen dus wie weet.

Bij ice arch nummer twee heeft de gids een semi glijbaan ontdekt en vraagt wie zich aanbiedt. Normaal gesproken ben ik niet degene om de krappe ruimte vrijwillig op te zoeken maar als niemand zich aanmeldt denk ik; dit doe ik waarschijnlijk nooit meer. Ga er doorheen en hou er uiteindelijk slechts een natte broek aan over. Wel grappig maar was de natte broek niet helemaal waard!

We lopen nog een uur over het ijs (en soms in de regen) rond en retourneren dan naar het beginpunt waar de heli weer zal landen. In plaats van de 3e heli zitten wij nu in de eerste en heel eerlijk vinden wij dat beiden niet zo erg. Als je staat te wachten wordt je toch snel koud, helemaal omdat wij al menig regenbuitje op onze kop hebben gehad en ik nog steeds een half natte broek heb.

Mooi uitzichtTerug reis is ook weer spectaculair en duurt helaas maar 8 minuten (of zoiets; wie zit er nou op z’n horloge te kijken?). Eenmaal terug op de base krijgen wij een certificaat en gaan wij tegenover de headquarters uitgebreid lunchen.

Als wij hebben gegeten en al 3 flinke regenbuien voorbij hebben zien komen, besluiten wij toch nog even naar de face van de gletsjer te lopen. Het is wederom een goede bewegwijzerde route en binnen een half uur staan wij aan de voet. Dit is ook de trail die je met een halve daagse hike loopt alleen ga je dan vanuit hier nog een uur het ijs op.

Het weer is echt verschrikkelijk slecht en ondanks het mooie uitzicht; dat zien wij dan nog net wel; besluiten wij toch weer snel naar de car park te lopen. Vanuit hier rijden wij naar een kleine deli en dan naar het motel voor een lekkere douche waarbij nu lekker in joggingbroek en borrel hele vage tv programma’s zitten te kijken en een potje yahtzee zitten te spelen.

19/12/09

Het heeft de hele nacht geregend als een gek en als wij ’s ochtends wakker worden regent het nog steeds maar toch hebben wij goede moed. Als wij wakker zijn staan wij op, ontbijten wat en vertrekken wij nadat wij nog even naar huis hebben gebeld.

Feiten:
 • Plaats: Fox
 • Route: Punakaiki - Franz Josef - Fox
 • Hotel: Sunset Motel
 • URL: http://www.sunsetmotels.co.nz/
 • Do’s:
   • Franz Josef en Fox Glacier Summit Walk
   • Als je het kunt betalen heli hike
   • Ongetwijfeld Lake Matheson maar bij ons regende het
 • Don’ts:
   • Vergeet je niet in te smeren, ondanks de regen last van sandflies

Punakaiki

Wanaka