Granada

13 Juni

Wij hebben gisteren heerlijk rondgelopen in Cordoba en volgens ons eigen gevoel wel alles gezien wat we hier willen zien. Na het ontbijt gaan we dus verder richting Granada. Wij nemen de B-route. Eerst zien wij nog miljoenen zonnebloemen maar deze worden al snel ingewisseld voor triljoenen olijfbomen. Na een stuk snelweg gaan wij eraf richting Luceno waar wij kijken of wij een bodega kunnen bezoeken. Dat kan maar dan moeten wij over een uur ongeveer terug komen want dan is degene terug die ons meer kan vertellen over het hele wijn proces. Wij geven aan dat wij dan misschien terug komen maar eigenlijk vinden wij een uur wachten te lang. Wij rijden verder richting Zuheros waar je een prachtig uitzicht hebt op een kasteel, dat letterlijk op een rots gebouwd is, en wederom triljoenen olijfbomen. Iets na Zuheros nemen wij de route nacional richting Granada. Onderweg stoppen wij nog bij een lokaal tentje waar ze een lokale bbq aan het organiseren zijn. Voordat wij het weten, krijgen wij door de zeer vriendelijke gastheer een bord jamon voorgeschoteld en kijken wij onze ogen uit door alle sympathieke gebaren om ons heen. Dan rijden wij door om uiteindelijk in een zeer druk Granada aan te komen. Mijn maag draait regelmatig om door alle taferelen die wij meemaken op de snelweg met onoplettende toeristen en de talloze motoren die zigzaggend door de menigte scheuren. Wij hebben twee pogingen nodig om bij ons hotel te komen maar als wij er uiteindelijk zijn dan ziet het er precies zo uit als ik van de omschrijvingen had opgemaakt. Niet echt geweldig dus. Er staat net een bus Chinezen in te checken waardoor het allemaal wat langer duurt. Als wij in onze kamer aankomen, gaan we direct weer terug naar de receptie. Er is gerookt in deze kamer. Wij krijgen een andere kamer waar een heel gezin in had kunnen slapen. Het is vrij ongezellig maar ach het is maar voor twee avonden. Moeten alleen wel nog een keer naar beneden voor de licht kaart die niet in de kamer aanwezig is. Als ook dat geregeld is en wij de auto geparkeerd hebben, halen wij de reeds geboekte kaarten van het Alhambra op en volgen in de wijk Realejo een van de routes naar beneden naar het centrum. Het is redelijk warm en de weg naar beneden is redelijk steil. Kan nog wat worden terug. Wij glijden nog net niet uit op het asfalt maar als het zou gaan regenen dan zou dit een stuk lastiger worden. Na wat omzwervingen, eten we wat op het plaza Romanilla om daarna koers te zetten naar een Mirador. De weg leidt redelijk steil
Uitzicht vanaf de Mirador
omhoog door smalle straatjes maar eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over het Alhambra. Vanaf het uitkijkpunt lopen wij weer naar beneden om aan de ander kant via een andere route weer naar boven te lopen naar ons hotel waar we heerlijk bij het zwembad gaan liggen. Op tijd gaan we echter weer terug naar de kamer want we willen op tijd in het centrum bij een tv zijn om naar de eerste wedstrijd van het Nederlands Elftal te gaan kijken. Helemaal apart is dat ze de eerste wedstrijd tegen Spanje moeten spelen. Onze Oranje shirts verraden snel voor wie wij zijn en de meeste kroegen vinden het wel grappig als wij bij hun komen kijken. Uiteindelijk vinden wij een heerlijke kroeg waar wij we heerlijk verwend worden met goede wijn en een gratis pintxo bij elk drankje dat wij bestelen. Heerlijke happen. Uiteindelijk kijken wij de wedstrijd met het personeel, wat andere mensen en een groep jongeren. Het NLse elftal maakt gehakt van Spanje en ze winnen 5-1. Wij worden door de hele kroeg gefeliciteerd en lopen daarna de heuvel weer op naar ons hotel.

Zaterdag 4 JuniNasrid Paleis

Eindelijk is het dan zo ver! Zo lang al uitgekeken naar een bezoek aan het Alhambra. Het Alambra laat elke dag maar zo veel bezoekers toe dus hebben wij de kaarten in NL al geregeld en gisteren dus opgehaald. Er zijn twee tijdslots per dag en wij hebben kaarten voor een bezoek van 9 tot 14:00. Daarbij mogen wij pas om 12:00 het Nasrid paleis bezoeken want dat kun je maar één keer op een vast daarvoor aangegeven uur op je ticket. Ik heb geen idee hoe lang je over een bezoek aan het Alhambra doet maar wij gokken erop dat als wij om 10:00 beginnen genoeg tijd zouden moeten hebben. Na het ontbijt en de korte stroll naar de toegangspoort bezoeken wij eerst het General Life om vervolgens het Alcazabar en het Nasrid paleis te bezoeken. Het is inderdaad erg mooi. Als wij dat hebben gezien, gaan we richting uitgang en lopen dan weer naar beneden naar het centrum. Drinken wat, dwalen wat en eten wat om vervolgens de klim weer naar boven te wagen. Gaan dan nog lekker even bij het zwembad zitten en omdat wij niet zo'n zin hebben om weer naar beneden te lopen voor het avondeten eten wij wat bij een restaurantje verderop. Spijt dat wij daarvan hebben, maar ja, wat doe je eraan?

Feiten:
 • Plaats: Granada
 • Route: Córdoba - Montilla - Zuheros - Granada
 • Hotel: Hotel Alixares
 • URL: http://www.hotelalixares.com/
 • Do’s:
   • Alhambra bezoeken en kaartje van te voren online bestellen
   • naar één van de Miradores
   • Bij elk drankje krijg je een tapas
 • Don’ts:
   • zonder kaartje in het hoogseizoen naar het Alhambra

Córdoba

Fuengirola