Hsipaw

20 Oktober

Wij worden rustig wakker, ontbijten en nemen een taxi richting het domestic vliegveld. Als we daar aankomen zien wij meteen het verschil met international airport. Geweldig te zien dat alles ook zonder computers kan. Krijgen overal een stikker opgeplakt, koffers worden op een weegschaal gewogen waarna we door de gate mogen. Eenmaal daar is er niks behalve allemaal mensen met verschillende soorten stikkers op hun borst. Gaan toch nog maar even terug om te kijken of we nog ergens wat geld kunnen wisselen want we hebben geen idee of dat zo meteen in het Noorden meteen mogelijk is. Zien geen bank of grens wisselkantoor dus vragen maar even of wij hier ook geld kunnen wisselen. Ze wijzen ons naar een tentje dat snoep en drinken verkoopt. Wij hebben er weinig vertrouwen in maar ja hoor vrouwtje van de snoepwinkel wisselt geld. Full Moon KaarsjesAls we vragen of zij geld kan wisselen komt er een grote plastic zak tevoorschijn waarna ze vraagt hoeveel wij willen wisselen. De koers hangt af van de hoeveelheid en het soort biljetten dat je hebt. Over het algemeen krijg je voor 100USD biljetten de beste koers. Zo onprofi als deze wisselactie eruit ziet, zo handig is het vrouwtje met geld tellen. Grappig weer.

Als we eindelijk mogen boarden in onze ATR blijkt dat we voordat wij in Lashio aankomen eerst nog twee tussenstops maken. Dit is echt een bus en maakt de reis wel lang helaas. Bij onze twee tussenstops in Heho en Mandalay regende het dus wij hopen dat dit niet doorzet naar Lashio. Als we daar eenmaal aankomen is het gelukkig droog maar heeft het wel heel hard geregend. Bij aankomst moeten wij eerst door de administratieve molen van paspoorten overschrijven waarna we van een bagagekar onze eigen bagage kunnen afhalen. Mr Charles brengt ons vervolgens in ruim 1,5 uur, waarbij we helaas de meest verschrikkelijke ongelukken tegenkomen, naar Hsipaw, een dorp in het Noorden waar je mooie wandelingen moet kunnen maken in het echte Myanmar. Dit horen wij nu ook nog te doen maar het is al 5 uur en over een uur is het donker dus wij laten weten dat wij gewoon morgen gaan lopen. Dat zat toch al in de planning maar de wandeling morgen zal nu dan iets langer zijn. Prima! Wij lopen richting het stadje en worden eigenlijk meteen naar een voetbal veld getrokken waar een voetbal wedstrijd gaande is. Schitterend om het enthousiasme van iedereen te zien. Daarna pakken wij een terrasje en kopen wij onze eerste fles lokale rum. Wij schrikken als hij zegt dat het halve flesje 1200 Kyat kost wat ongeveer neerkomt op 1,20USD. Het zal wel bocht zijn maar bij gebrek aan beter maar meenemen. Terug in ons hotel zien wij een heerlijk plekje voor onze eerste dobbelronde en het proeven van onze nieuwe aanwinst die trouwens geheel niet verkeerd is. Daarnaast blijkt de London rum ook nog goed tegen de buikpijn te werken. Na de eerste borrels gaan we terug naar het stadje om wat te eten. lekker afkoelenOveral zijn ze nog kaarsjes aan het branden i.v.m. het full moon festival, ziet er leuk uit. Uiteindelijk belanden wij bij het restaurant waar we vanmiddag even geborreld hebben en komen daar een paar Nederlanders tegen die melden dat het hier gisteravond zo hard heeft geregend dat de eigenaar ze na 2 uur naar het hotel terug heeft gebracht met de auto. Ze hebben vandaag de wandeling gedaan die eigenlijk voor ons voor morgen op de planning staat. Ze melden dat het een grote modderbende is en dat er bijna geen doorkomen aan is. We zullen het zien.

21 Oktober

Als wij wakker worden is het gelukkig droog. De zon schijnt (nog) niet maar het is het droog. Onze gids, John, staat keurig op tijd op ons te wachten waarna we meteen vertrekken. Als eerste tussenstop zouden wij zien hoe mie gemaakt wordt. Omdat morgen een feestdag is hebben ze vandaag vrij dus zien we alleen hoe mie hangt te drogen. Echt HACCP is het niet.... we lopen door dorpjes waar mensen gewoon hun alledaagse dingen aan het doen zijn. Het komt allemaal erg gemoedelijk over. Leuke wandeling. Rond een uur of 11:30 komen wij aan bij de Dokthawaddy rivier waar een boot ons komt halen. De boot is er nog niet maar dat is helemaal niet erg. Een paar ossen liggen net verkoeling te zoeken in het water en een paar kinderen zijn ertussen aan het zwemmen. Leven van alledagWij vermaken ons prima. We beginnen behoorlijk wat trek te krijgen en als de boot er is, zeggen wij dan ook tegen de gids dat wij ergens wel iets willen eten. Na ongeveer 20 minuten varen zie ik iets leuks met parasols en vraag ik of wij daar kunnen aanmeren. Dat is geen probleem. Wij lopen langs een plek waar net een hele familie zich staat te wassen terwijl de menselijke uitwerpselen er gewoon naast liggen en twijfel eventjes maar eenmaal bij het tentje ziet alles er pico bello uit. Nadat wij wat te drinken hebben gekregen komt ook een erg praatgrage Amerikaan het terras op. Binnen no time nodigt hij zichzelf uit bij ons aan tafel en lult ie maar door. Heb er op een gegeven moment redelijk genoeg van en zeg tegen John dat het tijd is om af te rekenen. Hij vindt dat ook. Nemen nog wat te drinken mee voor de boot bestuurder en varen door naar een dorpje dat een net iets andere bouwstijl erop nahoudt dan de dorpjes waar we net doorheen gelopen zijn. Er is meer teak en bamboe en dat is allemaal net even iets duurder dan waar we net doorheen gelopen zijn. Ook hier is het de rust zelve. Heerlijk. Hierna zouden wij dan nog eigenlijk naar dat klooster op de berg moeten lopen waarvan de Nederlanders zeiden dat het ťťn en al modder was. Wij vinden het eigenlijk ook wel genoeg geweest dus zeggen tegen John dat we daar niet meer zoín zin in hebben. Het is ook alweer 3 uur en vinden het mooi geweest. Boot vaart ons in zoín 15 minuten terug tot ongeveer naast de plek waar we net hebben gegeten. Wij zeggen daar gedag tegen John want wij willen nog even naar de markt want die is er maar tot 4 uur. We drinken daarna nog even koffie waar ze echte espresso blijken te hebben en lopen dan via het voetbalveld waar wederom een spannende partij bezig is terug naar het hotel waar we heerlijk op het terras wat drinken en de dobbelstenen weer op tafel leggen.

Feiten:
 • Plaats: Hsipaw
 • Route: Yangon - Heho - Mandalay - Lashio - Hsipaw
 • Hotel: Mr Charles hotel
 • URL: http://www.mrcharleshotel.com/
 • Doís:
   • Wandeling door de omgeving maken
   • Voetbal wedstrijd bekijken
 • Doníts:

Yangon

Kyaukme