Ijen

Door de Sawah'sOm 9:45 vertrekken wij richting Ijen....ook alweer zin in. Na 3,5 uur inclusief stop bij de lokale supermarkt waar wij de grootste attractie waren, een hobbel de bobbelweg over de laatste 4 km komen wij aan in een paradijsje. De rit door de prachtige sawah’s was al mooi maar dit is echt mooi. Niet heel veel toeristen komen hierheen maar dat is voor hun echt een gemiste kans. Onder de weinig toeristen die er wel komen kun je nog steeds bekenden tegenkomen en totaal onverwacht zie ik dus Barbara en Richard, 2 resigenoten van de 4-landen reis in Afrika. Zij gaan eten, wij gaan onze spullen wegbrengen.

Om 14:00 komt Budi ons halen voor een wandeling door het dorp en de Sawah’s. Wij delen alle zeepjes uit die wij gedurende de reis hebben verzameld en geven de kids wat gezonde lekkernij. Het hele dorp loopt uit en de mensen zijn super vriendelijk en dankbaar en willen allemaal op de foto. Opa strikes zelf een pose om er op z’n best op de gevoelige plaat te komen. Grappig! Alleen jammer dat wij na een geweldige wandeling door de sawah’s en oerwoud alle verpakkingen weer terug vinden van de dingen die wij ze hebben gegeven.

Bij terugkomst nemen wij een verkoelende duik in het zwembad. Wat een uitzicht! Daarna lekker douchen en een borrel op ons balkon die volgt met een borrel bij de bar waar even later Barbara en Richard bij ons komen zitten. Wij maken er een gezellige avond van.Zwaveldrager

7 Oktober

Wij doen de hele avond geen oog dicht door de enorme generator die verderop in de gang staat. Het feit dat wij om 6 uur ook weer paraat moeten staan helpt waarschijnlijk ook niet bij het vinden van de nachtrust. Het wordt hier trouwens een stuk eerder dan in de rest van Java licht. Als wij ’s ochtends opstaan twijfelen wij of wij geluk zullen hebben met het zien van de krater maar uiteraard gaan wij dat wel afdwingen.

De weg naar Ijen is geweldig mooi door dicht bebost oerwoud met hellingen van soms wel 45 graden. Wij komen om 7 uur bij het startpunt van de 3km durende wandeling aan en vertrekken vrijwel meteen met jKraterammergenoeg een veel te irritante gids. Achteraf begrijpen wij ook niet helemaal waarom wij een gids mee moesten nemen. De Ijen krater vind je ook zo wel, misschien als je de krater in wilt is het verstandig maar dat was bij ons niet mogelijk door de vele wolken en rook.

De wandeling naar de krater is zwaar maar niet gevaarlijk met een beetje goede gezondheid. Wel is hij ontzettend mooi en kijk je wederom je ogen uit. Onderweg kom je ook zwaveldragers tegen die dagelijks fosfor naar het dorp dragen. Het is ontzettend zwaar werk waarvoor ze, naar mijn idee, veel te weinig betaald krijgen.

Helaas was de bewolking nog niet weg toen wij bij de krater kwamen en leek het er ook niet op alsof die any time soon zou wegtrekken. Wij hebben 3 uur gewacht maar helaas mocht het niet baten. Het weer heb je nou eenmaal niet onder controle. Wij hebben mensen de krater nog in zien lopen door de onwijze rookpluimen maar die kwamen niet echt vrolijk terug. Omdat wij ook niet precies hadden afgesproken hoe laat wij weer beneden moesten zijn besloten wij dat na die drie uur de kans op een openmeer redelijk verkeken was en maar beter naar beneden konden gaan.

Omdat wij de heenweg redelijk vlot hadden gelopen leek ons de terug weg veel langer. Misschien omdat wij toen makkelijker met elkaar konden praten. Budi leidde ons nog even naar het zwavelafdraagpunt om vervolgens de mooie route door het oerwoud weer te rijden richting de haven, Kilimajuk, die Java met Bali verbindt.

Feiten:
 • Plaats: Ijen
 • Route: Kalibaru - Ijen
 • Hotel: Ijen Resort and Villa’s
 • URL: http://www.ijendiscovery.com/
 • Do’s:
   • Neem dit plekje absoluut op in je programma
   • Uiteraard naar de Ijen krater
   • Een wandeling maken door de Sawah’s
 • Don’ts:
   • Laat je niet afschrikken over het pad naar de krater. Het is steil maar veilig! Wel heb je een beetje conditie nodig!
   • Ga de krater niet in!! Je verzekering dekt hier geen ongelukken (en die gebeuren er met regelmaat)!

Kalibaru

Lovina