Jerash / Dead Sea

Romeinse RidderJerash is een Romeinse nederzetting die goed bewaard is gebleven en volgens de boeken eentje om niet over te slaan. De route erheen duurt ongeveer +/- 1,5 uur en is eenvoudig te volgen totdat je te ver rijdt en in de stad Jerash zelf komt. Als je dan geen stalen zenuwen hebt als chauffeur wordt je lichtelijk gek. Alles is eenrichting verkeer maar daar houdt men zich niet zo aan totdat je zelf een keer de straat van de “verkeerde” kant inrijdt. Als wij eindelijk bij de nederzetting zijn kunnen wij er gelukkig om lachen. Bij binnenkomst zijn er eerst een paar winkeltjes die allerlei snuisterijen verkopen. Hier moet je ook je entree kaartje kopen. Vergeet dat niet anders is het later een stuk terug lopen om het alsnog te doen.  Helaas missen wij net de show van de Romeinse ridders maar loopt er nog wel een verdwaalde rond die wij wel nog even op de foto mogen nemen. Hierna lopen wij +/- 2 uur door de “stad”en worden wij in het amfitheater nog getrakteerd op doedelzak muziek. Een bezoek aan Jerash is de moeite waard.

Jerash

 

 

 

 

 

 

Wij zetten vanuit Jerash koers naar de Dode Zee. Wij willen eerst een alternatieve route nemen zodat wij niet weer over Amman hoeven te rijden maar besluiten dan toch maar voor wijsheid te gaan. Niet overal staan borden (die je kunt lezen) en uiteindelijk heeft de route die wij hebben gekozen, na Amman, schitterende vergezichten. Net voor de Dode Zee verbazen wij ons over het feit dat hele Jordaanse families langs de snelweg aan het picknicken zijn. Aan de bergen afval te zien gebeurd dit vaker en is dit een heel normaal tafereel. Ook zien wij de eerste kamelen voorbij trekken en passeren wij de eerste grensposten die eigenlijk niets anders doen dan een blik in je auto werpen en vragen waar je vandaan komt. En dan…zien wij ons hotel…het ziet er nogal afgelegen en stoffig uit maar eenmaal binnen veranderd dat beeld meteen. Wat een paradijsje. Ik heb dit hotel op punten geboekt en als een gewaardeerde klant zijn wij meteen ge-upgrade naar een suite aan het zwembad. Goh, wat een vervelende kamer! Wij kunnen ons geluk niet op, eten de met chocolade covered dadels die ik als cadeautje heb gekregen meteen op en gaan meteen even voor een plons naar de zee. Eenmaal daar gaan wij dan meteen even voor de hele spa treatment dat zoveel inhoudt als je flink insmeren met de modder die er al in potten staan, een beetje in laten drogen en dan lekker drijven in de ZOUTE zee en je weer zien te ontdoen van de modder. Het drijfvermogen in de zee is nog veel groter als ik dacht; je hoeft er echt geen moeite voor te doen. Als het zout begint te prikken op je Lekker modderen voor een babyhuidjehuid, onze huid is baby zacht van de modder, spoelen wij ons af en nemen nog even een duik in het zeer frisse water van het zwembad. Dan is het hoog tijd voor een borrel die wij heerlijk op het terras nemen van onze suite. Jammer dat er onwijs veel vliegen zijn. Later blijkt dat dat een algemene kwaal lijkt te zijn want wij komen ze overal tegen in grote getalen.

Omdat je toch redelijk afgelegen ligt van ook maar iets eten wij ’s avonds in een van de restaurants van het hotel. Smaakt prima en na de enerverende dag slapen wij vast goed is ons riante bed.

9 Oktober

In een niet rokers kamer slapen wil niet zeggen dat dat ook nageleefd wordt door je buren. Op zich geen probleem uiteraard ware het niet dat wij een scheidingsdeur tussen onze kamers hebben inzitten waar de rookt vrolijk onderdoor kon kruipen. Beetje jammer, ik heb niet echt lekker kunnen genieten van ons riante onderkomen. Gelukkig kan ik na een dip in de zee weer ademen en voelt me huid weer zo zacht na het modderbad dat wij de avond snel weer zijn vergeten. Na de douche gaan wij ontbijten waar echt alles staat wat je je maar zou kunnen wensen. Als wij onze buikjes volgegeten hebben, checken wij uit en zetten wij koers naar Wadi Mujib.

Feiten:
 • Plaats: Dead Sea
 • Route: Amman - Jerash - Amman - Dead Sea
 • Hotel: Holiday Inn Dead Sea Resort
 • URL: http://www.ichotelsgroup.com/h/d/rs/1/en/hotel/ddljo
 • Do’s:
   • Jerash is de moeite waard om de detour voor te maken
   • Modderen en dobberen aan/in de Dode Zee
 • Don’ts:
   • Het zoute water in je ogen krijgen

Amman

Wadi Mujib / Madaba