KirkjubŠjarklaustur

Lopen er ruim 2 uur rond en gaan dan verder naar de volgende highlight dat 50km verderop ligt: het Skaftafell National Park. In het park heb je een van de hoogste watervallen van IJsland, de Svartifoss.Svartifoss Deze waterval is spectaculair vanwege de basaltformaties waarmee hij omringd wordt. De klim naar de waterval is een pittige en op de top van de berg waar je het eerste uitzicht hebt op de waterval worden wij bijna de berg afgeblazen door de wind. Gelukkig valt dat in de kloof mee en worden wij zelfs even verwend met een waterig zonnetje en een blauwe lucht. Heerlijk! Als wij terug lopen is de windkracht alleen nog maar toegenomen. Op de top van de berg moet je echt tegen de wind in gaan hangen en halverwege naar beneden krijgen wij dan toch nog een regenbui op ons dak. Wat een mazzel hadden wij bij de waterval!

Wij rijden door naar Kirkjubaejarklaustur waar wij de komende twee avonden overnachten en de komende twee dagen een excursie naar de Hooglanden van IJsland hebben. Wij hebben een "luxe" accommodatie. Luxe betekent in dit geval eigen douche en toilet. Lekker om je wekker niet af te moeten stellen op de kans dat andere misschien net aan het douchen zijn (alhoewel ik nog weinig last daarvan heb gehad. Doucht hier wel iemand?). Eenmaal op de kamer check ik toevallig even de mail omdat ik vanmiddag een gesprek heb gemist van IJsland Tours. Ik heb inderdaad een mailtje van ze. Excursies voor de komende 2 dagen gaan niet door. IJsland heeft tot laat in het jaar sneeuw gehad en de weg is nog niet open. Mmm, jammer maar wat kun je doen. Wij verzinnen wat alternatieven en mailen dit terug. Als dit gedaan is gaan wij naar het dorp om even wat te eten. Eindelijk dan toch het Icelandic lamb. Heerlijk was het!

1 Juli

Wij zouden vandaag dus een excursie hebben naar Lakagigar die helaas geannuleerd is. Grappig dat uitgerekend deze wandeling mij deed twijfelen of ik niet de gehele IJsland reis zou annuleren toen ik in Maart mijn kruisband scheurde en nu wordt hij voor me geannuleerd. Wij nemen dus extra de tijd voor het ochtend ritueel en net als wij naar het ontbijt willen gaan worden wij door IJsland Tours gebeld. Wij hebben het programma doorgenomen en hebben besloten er vandaag het beste van te maken en de 2e excursie vanuit een andere plek te gaan doen. Die weg blijkt daar wel open te zijn dus dan maar daar. Niet helemaal handig maar moet te doen zijn. Als wij nu naar buiten kijken vinden wij het uiteraard jammer dat Laki niet doorgaat maar het hoost van de regen dus misschien toch een beetje geluk bij een ongeluk. Wij gaan rustig ontbijten en gaan dan terug naar de kamer. Wij lezen wat en als wij daar een beetje mee klaar zijn rijden wij even naar Kirk centrum toe. Volgens de brochure in het hotel draaien ze bij het informatiecentrum een film over de vulkaanuitbarsting van 1784. Geen idee wat we moeten verwachten maar het is beter dan de hele dag op de kamer te zitten. De film duurt een kwartiertje en is wel grappig om even gezien te hebben. Daarnaast hebben ze het informatiecentrum een beetje omgebouwd tot museum dus komen wij achter nog wat wetenswaardigheden. Daarna praten wij nog even met het meisje dat hier haar dagen slijt. Ies wil graag even de supermarkt in en omdat die naast het restaurant zit waar wij gisteren hebben gegeten ga ik daar in de tussentijd even een kop koffie drinken. Zo heeft zij even alle tijd. Halverwege mijn kop koffie komt Ies weer terug en gaan wij terug naar het hotel. Het regent nog steeds als een gek dus veel anders zit er niet op tenzij wij ons nat willen laten regenen. Op de kamer eten wij even een broodje en spelen wat spelletjes. Tegen etenstijd gaan wij terug naar het restaurant van gisteren en gaan dan slapen. Wij willen morgen op tijd verder want wij hebben nogal wat dingen op het programma staan omdat wij die dag daarna dus de excursie van vandaag gepland hebben staan.

2 Juli

Het is wederom bewolkt maar gelukkig regent het niet. Na het ontbijt gaan wij richting Vik.

Feiten:
 • Plaats: Kirkjubaejarklaustur
 • Route: Vik - Jokulsarlon - Skaftafell NP - Kirkjubaejarklaustur
 • Hotel: Hotel Geirland
 • URL: http://en.geirland.is/
 • Doĺs:
   • Svartifoss of een andere wandeling door het Skaftafell NP
   • De film in het visitors center is een leuk tijdverdrijf
 • Donĺts:

H÷fn

Vik