Kyaukme

22 Oktober

We slapen slecht want de airco lekt...in onze tas...shit! Snel weg en airco uit. Moeten ook bijtijds op.Vanochtend hebben wij om 7:30 de bus met de lokale bevolking naar Kyaukme. Om 7:10 komt de tuktuk die ons naar het busstation zal brengen. Bij een postkantoor stoppen wij, blijkt de bushalte te zijn en worden wij verteld dat i.v.m. het feest van vanmiddag er geen bus rijdt vanochtend. Ik moet er eerst om lachen maar eigenlijk vind ik het niet zo grappig. Rainy dayEr wordt wat heen en weer gebeld en uiteindelijk worden wij weer naar Mr. Charles terug gebracht. Hier krijgen wij de keuze om met een taxi naar Kyaukme te gaan of de bus van 11 uur te nemen maar dat betekent dan wel dat we geen trekking meer zullen hebben. Ik wil die trekking wel doen dus uiteindelijk besluiten we de taxi te nemen. In ongeveer een uur zijn wij in Kyaukme bij het A Yone Oo Guesthouse. Er is niemand bij de receptie maar wij worden bijna direct gesommeerd de wachtende tuktuk in te stappen om aan de wandeling te beginnen. Geef aan dat ik twee tellen nodig heb. Wij krijgen in ieder geval de sleutel van onze kamer in ruil voor onze paspoorten en kunnen even andere schoenen aantrekken. Een paar Italianen gaan de wandeling met ons doen. Die wilden gisteren al maar toen kwam hun gids niet opdagen. Ik vind het prima dat ze meelopen. Terwijl we naar het beginpunt van onze wandeling rijden wordt het heel erg donker en binnen no time regent het als een gek. Wij hebben geen regenjassen bij ons maar al zou ik die hebben, zou ik met dit weer niet gaan lopen. Bij het beginpunt van de wandeling wachten wij ruim 45 minuten om te kijken of het weer beter wordt. Dat wordt het niet. Het gaat eigenlijk alleen maar harder regenen. Dan besluit de gids dat we maar terug gaan. Wij krijgen in zijn huis wat noedels te eten en zien een stuk van de wandeling op video en worden dan naar het guesthouse terug gebracht. Tja, en wat nu? Het regent nog steeds als een gek dus een beetje rondlopen heeft geen zin. Uiteindelijk gaan we maar een boekje lezen en slapen we wat. Als het wat droger lijkt te worden gaan we meteen naar buiten om vervolgens vrijwel direct weer Trein verkoopsternaar binnen te gaan. Een erg spannende dag is het niet. Gelukkig vinden wij wel een winkel die rum verkoopt. Nu is het al een liter voor 1,20USD, (prijzen dalen) en vermaken wij ons daar maar mee. ís Avonds eten wij tegenover het guesthouse bij een Chinese die zeer haar best doet.

23 Oktober

Ondanks de weinig enerverende dag van gisteren heb ik toch redelijk goed geslapen maar worden we vroeg gewekt door een groep bejaarde AustraliŽrs die ons zo ongeveer sinds Yangon achterna reizen en naast onze kamer gaan ontbijten. Hierna splitsen onze wegen. Helemaal goed. De gids van gisteren, Nine Nine, is ook weer bij het hotel om de volgende slachtoffers op te halen. Hij heeft ook de transfer naar het station voor ons geregeld dat om 9:45 zal plaatsvinden die ook weer heel op tijd arriveert. In 10 minuten zijn wij op het station waar we onze upper class tickets krijgen. De trein laat alleen nog even op zich wachten. Slechts met vijftien minuten vertraging komt ie dan uiteindelijk binnen. Onze upper class tickets vind ik niet echt fantastisch (je kunt niet uit het raam kijken) en kijk of wij niet ergens gewoon in ordinary class kunnen gaan zitten. Gelukkig is dat geen probleem. Enige waar je rekening mee moet houden als je in ordinary class gaat zitten, naast de houten bankjes, is dat de takken je om je orenGokteik Bridge slaan en je na 20 minuten zelf een halve boom bent door alle afgehakte blaadjes maar vind dit wel veel beter. Na 2,5 uur komen we dan bij de highlight van deze treinrit: Gokteik viaduct. Deze brug is door de Engelsen gemaakt met onderdelen van de Pennsylvania Steel Company maar het gewicht van de trein is eigenlijk niet gemaakt voor de brug dus deze rijdt er in slakkengang overheen. Wel apart. Na nog een uur staan we opeens stil bij station Witwum op 2785m hoogte. Dat gebeurt wel vaker maar niet zo lang als bij deze. Als wij proberen te achterhalen wat er gaande is begrijpen wij uiteindelijk dat we moeten wachten op een trein van tegenovergestelde kant (het is maar een enkel spoor). Dit duurt maar 20 minuten. 2 uur later rijden wij dan eindelijk verder.

Feiten:
 • Plaats: Kyaukme
 • Route: Hsipaw - Kyaukme
 • Hotel: A Yone Oo
 • URL:
 • Doís:
   • Wandeling maken in de bergen
   • Wil je hierheen, boek dan een kamer vooruit. Er is maar 1 guesthouse en in de kamers met gedeelde services wil je niet zitten!
 • Doníts:
   • Als je niet van trekken houdt, sla dit dorp dan over. Er is hier verder niets.

Hsipaw

Mandalay