La Habana

Zaterdag 06 November

Eindelijk!!! Wij vertrekken vandaag eindelijk naar Havana, Cuba. Pap heeft ons naar Schiphol gebracht en na het inchecken (waarbij ons nog 300€ pp werd aangeboden om een latere vlucht te nemen en een stop te maken in Montreal die ik overigens resoluut afsloeg: onze vakantie begint NU en niet over 6 uur) hebben wij wat in de taxfree rondgelopen en zitten kijken wat wij voor 600 € wel niet allemaal gekocht zouden hebben. Bij de Check in toch maar aangegeven dat wij eventueel als het echt nodig zou zijn toch bereid waren een latere vlucht te nemen. (Gelukkig) was niet nodig! De vlucht was vreselijk lang (bijna 11 uur) maar gelukkig was er af en toe wat afleiding door Blok bewoner Tobias. Bij aankomst in Havana was de transfer goed geregeld, ook al moesten wij best lang wachten totdat iedereen er was en waren de flexidrive vouchers spoorloos. Geweldig! Nu eerst maar naar het hotel, een paar dollars omwisselen en een BIERTJE!! Dat meteen dus ook gedaan. De Bucanero hebben wij meteen ontdekt! Op onze speurtocht naar een fles water voor ’s avonds maken wij meteen mee wat wij de daarop volgende dagen nog talloze keren meemaken: aangesproken door Cubanen die doen alsof ze geïnteresseerd zijn en vervolgens om melk, medicijnen en nog meer vragen. Vandaag even niet. En eerlijk gezegd morgen eigenlijk ook niet. Wij vinden water en gaan naar bed. Slapen was het idee alleen is dat echt niet mogelijk. De Cubanen zijn wakker en dat mag je weten ook! Er wordt feest gevierd en dat houdt niet op tot het breken van de dag.

Zondag 07 November

Ben echt de hele nacht wakker geweest en als het om 7:00 nog niet licht is, word ik ongeduldig. Martin begint gelukkig ook al te ontwaken en wij douchen en gaan ontbijten. Wij maken een korte wandeling zodat wij bij de info bijeenkomst aanwezig kunnen zijn en ze ons hopelijk meer kunnen vertellen over onze vouchers. De vouchers krijgen wij in Varadero (als het goed is). Wij lopen het centrum in en hopen daar wat Traveler Cheques te kunnen wisselen. MoHavanargen begint namelijk de boycot op de $. In de oude stad wordt niet gewisseld dus moeten wij terug richting hotel. Daar is het wisselkantoor met lunchpauze en er staan nu al mensen voor de deur. Over 15 minuten gaat hij open en wij sluiten dus maar aan. Net op tijd blijkt later want de rij groeit hard! Mooi, wij kunnen hier wisselen en dat doen wij dan ook maar meteen dik.Wij lopen het oude centrum weer in en zien uiteraard van alles: Museo de la Revolución, Plaza de la Cathedral, Bodeguita del Medio, Plaza de Armas, La Floridita enz. Om 16:00 lopen wij nog langs de Malecón, de grootste boulevard, en moeten dus ook nog een heel eind weer terug. Wij hebben zere voeten als wij bij ons op het terras neerploffen. Wij drinken een paar Mojitos en gaan dan douchen en eten. Vergeleken met het maaltje vanmiddag is dit te ranzig voor woorden. Als de ober terugkomt en vraagt of het gesmaakt heeft en wij nee zeggen dan draait hij zich om en loopt door. Nu vinden wij dit vreemd. Later zal blijken dat ze dat allemaal niets kan schelen. Wij drinken nog wat op het terras en gaan hopelijk lekker slapen.

Maandag 8 November

Er staat nog genoeg op het programma dus lopen wij langs Partagas, sigarenfabriek, om te besluiten dat wij toch een van de minder toeristische sigarenfabrieken willen bezoeken. Op weg daarheen gaan wij het Capitolio even in. Erg leuk!

Sigarenfabriek, tweede keus, blijkt een perfekte beslissing geweest te zijn. Wij krijgen een tour met z’n 2-en en krijgen door veel te vragen echt alles te weten. Ook dat je geen sigaren op straat moet kopen; iedereen mag namelijk aan het eind van de dag 2 sigaren meenemen. Bandjes worden ook meegenomen en op die manier worden dus de meest eenvoudige sigaren vaCapitolio in Havanan Cohiba bandjes voorzien. Je betaald zo een fortuin voor de meest eenvoudige sigaar. Wij staan te kijken hoe arbeidsintensief één zo’n sigaar is.

Vandaar lopen wij al snackend, (bleeh, moet dit pizza zijn???) over de Obispio naar de rumfabriek Havana Club. Dat moeten wij toch gezien hebben? Nou niet dus...de tour is vreselijk toeristisch en komt neer op een wandelingetje langs foto’s met aan het eind van de tour de mogelijkheid 1 glaasje 6 maanden oude rum te proeven en je geld te verkwasten in de souveniershop. Tegenvaller op en top behalve de bar dan want je kunt je daar uitleven op alle soorten rum waar je hier alleen wel veel meer voor betaald dan bij de gemiddelde kroeg.

Na de rum willen wij niet meer lopen en nemen een Coco taxi naar het Necropolis (bekende begraafplaats). Cocotaxi is een scooter als ei omgebouwd met 2 extra zitjes voor moe-e toeristen. En dat zijn wij dus dat komt goed uit!

Bij het Nacropolis loopt bewaking met ons mee en laat ons de meest aparte en belangrijke graven zien; uiteraard tegen een fooi! Na een tijdje hebben wij er wel genoeg van; er liggen hier over een miljoen mensen begraven, die gemiddeld zo’n drie jaar in een graf mogen liggen. Na die tijd worden je botten in een kist gedumpt die achter op het terrein in een openlucht huis gestapeld worden. De deksels blijken nog al eens te verschuiven waardoor je een morbide aangezicht hebt daar. Toch is het een gewilde begraafplek en worden er zo’n 40 tot 50 per dag begraven. Vandaar lopen wij naar de Plaza de la Revolución in het gezelschap van een Cubaan die geld nodig heeft voor medicijnen. NU EVEN NIET! Plaza vind ik minder indrukwekkend als ik verwacht had en wij hebben dus ook geen zin om die 3$ extra te betalen om 5 treden hoger over het plein te kunnen kijken. Wij nemen daar een coco taxi richting Plaza de Armas. Het is inmiddels 17:00 en wij denken gewoon vroeg te gaan eten. Taxi krijgt een platte band in de buurt van het hotel en wij besluiten dan maar eerst daar even iets te drinken. Daar zitten nog wat andere NL-ers en wij praten wat met ze en besluiten op aanraden van anderen bij een Paladar te gaan eten. Dat is uit eten bij mensen thuis. Aparte ervaring en in principe is het eten goed, dat lijkt zo...naderhand blijkt Martin toch een vorm van voedselvergifitiging te zijn opgelopen.

Feiten:
 • Plaats: Havana
 • Route: Schiphol - Havana
 • Hotel: Hotel Inglaterra
 • URL: http://www.gran-caribe.com/english/cuba_hotel.asp?id_hotel=29
 • Do’s:
   • Naar de kleinere sigarenfabrieken gaan
   • Het Capitolio van binnen bezichtigen
   • Op het terras van Inglaterra gaan zitten ivm de steengoeie band
 • Don’ts:
   • Naar Havana Club museum gaan
   • Niet te ver naar achteren lopen in het Nécropolis als je geen open dozen met botten wilt zien.
   • Rauw vlees eten!!! Maar dat geldt niet alleen voor Havana.

Wat is waar te doen?

Varadero