La Paz

Na iets meer dan een uur komen wij bij de grens met Bolivia.Wij wisselen wat Traveler Cheques gaan eerst door de Peruaanse grens en dan door de Boliviaanse. Het stelt allemaal niet veel voor en een half uur later zit je weer in de bus op weg naar Copacabana. Voordat wij Copacabana inrijden moeten wij allemaal 1 Boliviano tax betalen wat neerkomt op zo’n 0.10 euro….ja vraag me maar niet waarom…In Copacabana moeten wij allemaal de bus uit. Het is 11:30 en om 13:00 rijden wij weer verder maar nu in een Boliviaanse bus.
Dat oponthoud vinden wij wel best, kunnen wij ook even dit stadje verkennen dat bij ons zeer relaxed overkomt. Om 13:00 rijden wij in en Boliviaanse bus verder en dat is wel andere koek. De helft zo klein en alle comfort is in deze bus zoek. Rond een uur of 14:30 moeten wij de bus weer allemaal uit. Wij gaanOvertocht over het Lago de Titicaca het Titicacameer oversteken en wij mogen niet in de bus blijven op de “veerboot”. Gelukkig maar!!! Wij worden per ‘speedboot’ naar de overkant gebracht! Prachtig! Welcome to Bolivia!!! Vanaf de oversteek is het nog +/- 2 uur rijden maar als wij in de buurt van La Paz komen blijken ze in de buitenwijken te demonstreren en hebben ze alle doorgaande wegen geblokkeerd met gasflessen. Kennelijk heeft de buschauffeur dit al vaker gezien want hij stuurt de bus behendig door de kleinste straatjes waardoor we slechts met een kleine vertraging La Paz binnenrijden. Als we de tolpoort gepasseerd zijn zie je meteen dat deze stad wel heel bijzonder is door zijn ligging tussen de bergen, in een kom. Schitterend om te zien. Ergens in een complete chaos van mensen moeten wij de bus uit. Dit is het eindstation. No clue waar we zijn maar naderhand blijkt het gelukkig niet ver van ons hotel te zijn. Die twee cuadras die wij moeten lopen blijken per stuk ongeveer een halve km lang te zijn dus uiteindelijk met al je bagage toch een behoorlijke beproeving in dit overvolle centrum. Eenmaal in ons onderkomen zijn wij weer blij verrast; gezellig binnenplaatsje, lekker koffiehuis en gelukkig voor ons een nette kamer aan de achterzijde van het gebouw. Wij ploffen neer en zitten nog niet of de tel gaat al. Diana tours om de plannen voor de komende dagen door te nemen. Erg vriendelijk allemaal. Wij lopen even de stad in en eten daarna verrukkelijk bij een tentje een straat verderop waar ze een uitgebreide saladbar hebben. Wij zijn op en gaan lekker naar bed. Wij zijn de kamer nog niet binnen of Diana hangt alweer aan de lijn. De treinen gaan staken en of wij dus niet al de nachtbus morgenavond willen nemen naar Uyuni. Wat moet ik in hemelsnaam een dag in Uyuni doen? Daar had ze geen antwoord op. Kunnen wij onze 2-daagse tour dan niet in de 3-daagse omzetten? Lijkt ze allemaal geen probleem en of wij morgen even in het bureau kunnen langskomen?

29.10.05

Geen oog dicht gedaan natuurlijk. Zat allerlei alternatieven te bedenken voor onze treinreis die er niet zou zijn, maar goed wij zien het zo wel. Ontbeten en meteen maar even langs Diana gegaan. Het beste alternatiefPopcorn in alle kleuren en maten was vanavond met de Royal Class bus mee te gaan want de stakingen leken toch wel echt door te gaan. De verlenging van de tour was geen probleem en dus hebben wij maar besloten het te doen ondanks het feit dat wij graag nog in La Paz gebleven waren. Maar ja, dit heb je nu eenmaal niet voor het kiezen en nu zien wij ook weer dingen die wij anders niet gedaan zouden hebben. Na het wijzigen van het reisschema zijn wij een paar Artesenía winkeltjes ingelopen en hebben het Coca Museo bezocht. Een klein leuk museumpje waar je best wat interessante dingen oppikt. In plaats van wisselgeld kregen wij coca snoepjes en dit is toch wel andere koek dan de fabrieksmatige dingen die wij in Peru hadden. Deze smaken echt naar Coca (zullen wij later zien in Potosí) en doen echt rare dingen met je tong en keel. Vandaar lopen wij over de Heksenmarkt en hebben wij maar wat rondgelopen; wij hadden niet een echt plan. Rond een uur of 5, nadat wij een rugzak hebben gekocht (waren wij helemaal niet van plan), zijn wij teruggekeerd naar onze Salad bar voor een heerlijke Caipirinha en een heerlijke hamburger; met twee ballen per broodje. Zagen wij er zo uitgemagerd uit? Of eten de Bolivianen net als de Peruanen voor twee? Om 7 uur zou Ricardo van Diana ons komen halen maar toen wij de kamer binnenstapten werd er meteen gebeld om te zeggen dat hij pas om 8:00 zou komen omdat de bus pas om 9 uur zou vertrekken. Nou prima, hebben wij nog even de tijd om te douchen en nog even iets te drinken. De bus naar Uyuni die via Oruro rijdt, 564km, is super netjes en van alle gemakken voorzien. Wij krijgen zelfs een film: Cliffhanger (1986???) en ook een warme maaltijd, super. Slaap lekker!

Feiten:
 • Plaats: La Paz
 • Route: Puno - Grens - Copacabana - La Paz
 • Hotel: Hostal Naira
 • URL: www.hostalnaira.com
 • Do’s:
   • Over de heksenmarkt struinen
   • Coca museum bezoeken voor leuke wetenswaardigheden
 • Don’ts:
   • ??

Wat is waar te doen?

Uyuni/Salar de Uyuni