Mekong Delta

11-12-06

Vandaag op tijd opgehaald voor onze reis door de Mekong Delta. Wij zetten iedereen in de minibus af bij de haven, wij moeten mee naar het kantoor. Hier worden wij overgezet in een andere bus. Zijn wij hier blij mee? Er zitten 3 excursie in. Ok! Bij wederom een handicraft shop, waar overigens super mooie Lotus bloemen in bloei stonden, worden wij wederom overgeplaatst in een supervolle bus. Hier zijn wij zeker niet blij mee. Kunnen nergens zitten! Bij de haven in Lao Cai worden wij weer verdeeld. Wij zijn nu met +/- 14 man. Wij varen vanaf hier naar een paar floating markets en zijn meteen onder de indruk van de Mekong Delta. Wij zien hoe kunstig ze zijn met het gebruik van rijst in allerlei gedaantes: papier, koeken, wafels, poffen enz. Ook maken ze cocos snoepjes. Vanuit hier varen wij naar een dorpje waar wij een paar fietsen krijgen om naar het restaurant te fietsen. LEUK!!! Na 5 minuten zijn wij er. Het eten is modaal. Wij hebben nog wat tijd om daar rond te fietsen voordat wij met fiets, boot, bus, boot naar Can Tho worden gebracht; ons eindstation van vanavond. Het hotel is zeer eenvoudig maar niet slecht. Wij douchen snel want wij hebben meer dan trek in een biertje aan de haven. Lekker! Daar eten wij ook meteen wat voordat wij moe en voldaan naar bedje gaan.

12-12-06

Floating Market Cai RangOntbijt krijgen wij in een ander hotel voordat wij wederom worden herverdeeld. Wij lijken wel een stapel vee maar ach wij zitten op de Mekong, het is stralend weer en wij gaan naar Cai Rang voor de floating markets. Je vindt wat je zoekt door naar de bamboostokken op de boot te kijken; daar hangt het groente en fruit aan wat ze verkopen. Na eerst wat tussen de boten gevaren te hebben stopten wij ergens waar wij verse ananas en mango’s konden kopen. Lekker! Dat smaakt toch wel even ietsjes anders dan een Ananasje uit de AH. Vandaar varen wij naar een rijstpapiermakerij en hebben wij een veel te lange stop bij een restaurantje. Vandaar varen wij verder naar een Orchard en mogen daar weer lekker aan het fruit. Wij laten ons verleiden voor een mango en een overheerlijk papaya met limoen uit de orchard. Smaakt weer heerlijk. Vanuit hier varen wij terug naar Can Tho, plek waar wij gisteravond geslapen hebben en kunnen gaan lunchen in een restaurantje. Na de lunch moeten wij helaas te lang wachten op een groep die uit HCMC moet komen. De groepen worden namelijk wederom herverdeeld. Wij rijden nu ruim 2,5 uur per veel te kleine minibus naar een ander plaatsje waar wij stoppen bij een wierook makerij. Duidelijk heeft niemand hier zin in; wij zijn al veel te lang onderweg en willen eigenlijk de zonsondergang op de boot zien en op deze manier gaat dat echt niet lukken. Het is namelijk al 17:20.

Als wij eindelijk op de laatste boot van vandaag zitten kunnen wij nog een half uur genieten van de schemer en dan is het pikke donker en komen er 1000-en sterren tevoorschijn. Dat laatste half uur in het schemer is hartverwarmend. Mensen staan overal naast de kant te zwaaien of springen in het water als een soort begroeting. Rond 9 uur komen wij na een goede maaltijd aan in Chau Doc, onze laatste halte van vanavond. Wij worden naar het meest afthanse hotel ever gebracht. Gelukkig heb ik de bevestiging van het internet mee en worden wij na wat aanhouden eindelijk gebracht naar een normaal hotel; alhoewel hier kwam ook eerst het bruine Mekong water uit de kraan. Wij slapen als een blok.Mekong Delta

13-12-06

Om 6:45 worden wij naar het andere hotel gebracht waar de rest van de groep geprobeerd heeft te slapen. Vanuit hier vertrekken wij naar een kleine aanlegplaats voor roeibootjes waarvandaan wij gebracht worden naar een fishfarm en een plek waar wij wederom veel te lang moeten wachten. Met de roeibootjes vertrekken wij richting de boot die ons naar de grens moet brengen. Al varende stappen wij over wat tot behoorlijke halsbrekende kapriolen leidt. Drie uur later komen wij aan bij de Vietnamees-Cambodjaanse grens en ja hoor voor onze neus vertrekt de fastboat die volgens de gidsen niet vaarden. Daar gaat onze boot gewoon waarvan ze zeiden dat hij tot 17 December niet vaarde!!! Hadden ze niets mee te maken wij moeten gewoon mee met de slowboat! Wij niet blij want ipv drie uur vanuit Chau Doc zijn wij nu 8 uur kwijt!! De uitzichten vanuit de boot zijn nog steeds de moeite waard. Het contrast Vietnam-Cambodja is langs de oevers wel al een groot verschil. In Vietnam zie je veel meer huisjes en kinderen die in het water aan het spelen zijn. In Cambodja zie je veel minder huizen en als er iemand in het water is, is het voornamliejk om een koe te wassen.Wij komen om 17:00 aan in een buitenwijk van Phnom Penh en moeten vervolgens een half uur wachten op de bus. De bus zou er een uur over doen en zou ons meteen bij het hotel af moeten zetten. Wij komen uiteindelijk pas om 19:30 aan in PP en vervoer naar het hotel wat is dat? Wij lopen naar het hotel en komen daar overbezweet aan. Het is geen super hotel maar de laundry service is free en daar maken wij dan ook maar dankbaar gebruik van maar eerst op de hoek van de straat een biertje en wat te eten!

Feiten:
 • Plaats: Mekong Delta
 • Route: Ho Chi Minh City - Lao Cai - Can Tho - Chau Doc - Phnom Penh
 • Hotel: Can Tho - Xuan Mai 17 / Chau Doc - Long Chau Resort
 • URLwww.vamcotracel.com
 • Do’s:
   • De hele ervaring op en naast de Mekong Delta is meer dan de moeite waard
 • Don’ts:
   • Vermoeid raken van de eeuwige groepswisseling
   • Niet op je strepen staan als je de fastboat naar Phnom Penh hebt geboekt!

Ho Chi Minh

Phnom Penh, Cambodia