Noord Thailand

06/12/07  Thaton

Umbrella HandicraftOm 9:00 staat Journey voor de deur met onze auto voor de komende 4 dagen. Een bijna spik splinter nieuwe Toyota Vios met slechts 5000km op de teller. Er is wat gedoe om een overzicht te krijgen van de verzekering die wij hebben afgesloten maar uiteindelijk kunnen wij om 10:00 op weg met alles wat wij nodig (denken te) hebben op zak.

Behendig stuurt Martin het wagentje meteen de stad uit, aan links rijden moet je toch even wennen, richting San Kamphaeng. In San Kamphaeng heb je meerdere Umbrella handicraft winkeltjes waar je kunt zien hoe ze de papieren paraplu’tjes en waaiers maken en vervolgens ook met de hand beschilderen. Erg knap. Vanuit hier is het maar een kleine afstand naar Doi Saket, één van de bekendste Watjes in de omgeving van Chiang Mai. Na de 306 treden, die naar het Watje leiden, overmeesterd te hebben, zien wij dat wij ook met de auto naar boven hadden kunnen rijden. Fools! Ach, gezond zullen wij maar denken!

Zo tegen 11:00 zetten wij koers richting Chiang Dao. Bij de minimale voorbereiding van de reis ben ik op het internet een route van 4 dagen in Noord Thailand tegengekomen van Budget incl. Hotel mogelijkheden en Things to see. Deze gaan wij gebruiken als guideline, mocht iemand interesse hebben stuur dan gerust een mailtje dan stuur ik hem toe. Zo nemen wij op de route naar Chiang Dao eerst nog de afslag naar Mae Sa. Wij willen toch even bij 1 van de vele Olifantenkampen kijken. De route erheen is echt schitterend en wij genieten van onze opnieuw verworven vrijheid met de mechanische benenwagen. Het Olifantencentrum van Mae Sa is erg leuk aangelegd enMae Sa olifantenkamp veel belangrijker nog; de olifanten zien er goed verzorgd uit, waarschijnlijk mede dankzij de vele snoeperijen (bananen en suikerriet) die ze van alle toeristen getrakteerd krijgen. Wij zijn ruim op tijd voor de volgende show maar besluiten die over te slaan na de leuke encounter die wij bij de nursery hebben gehad en het baddertafereel inde rivier hebben aanschouwd. Een olifant moet een olifant zijn! Ja, ik weet dit klinkt dubbel.

Van hieruit de weg terug naar de hoofdweg en zetten weer koers naar Chiang Dao. De mogelijkheid tot het bezichtigen van de fameuze grotten in Chiang Dao zelf slaan wij over want de route met onze extra uitstapjes is toch iets langer geworden als gepland en wij willen vandaag Thaton nog halen. Wij slapen in Thaton in een prima hotel met Biergarten aan de Mae Kok rivier. Daar gaan wij na het dumpen van de bagage dan ook maar meteen even heen. Het is inmiddels dik borrel- en springrolltijd. Gelukkig kunnen wij hier ook meteen blijven eten en wordt er ook nog voor een vuurtje en live entertainment gezorgd. Eten is super...en na deze intensieve dag vallen wij snel in slaap.

07/12/07 Mae Sai

Wij krijgen voor vertrek nog een heerlijk ontbijtje aangeboden en gaan dan op weg. Wij stoppen na 15 minuten meteen alweer want wij zien een super grote sinaasappel orchard waar wij even doorheen mogen lopen en waar ze heerlijke koffie hebben.

De route leidt na de eerste koffiestop vrij snel door een behoorlijk bergachtige omgeving waar de uitzichten schitterend zijn. Wij stoppen in het dorpje Mae Salong voor een wandelingetje en iets te drinken om vervolgens kort daarna bij een theeplantage te stoppen. Altijd leuk om te zien hoe dit produkt nu weer gemaakt wordt en hoe mensen met zo’n alledaags produkt bezig zijn. De route leidt verder door hele kleine dorpjes waar je nog maar weinig mensen ziet die er niets te zoeken hebben en waarbij je je toch enigzins gaat afvragen of wij nog wel de juiste route aan het volgen zijn. Uiteindelijk komen wij op een weg die niet meer dan een auto breed is en waar alleen nog maar woud te zien is. Vegetatie veranderd om de 20 meter, heel apart. Gelukkig klopt de route nog steeds want door de vele steile bochten en heuvels rijden wij niet meer dan 10km per half uur. Je moet er dan toch niet aan denken dat je die route ook weer terug moet, of? Na het dichtbeboste woud met weg van 1 auto breed staan wij opeens voor een wegafzetting met zware bewaking. Wat wij hier deden en waar wij heen gingen? Ieks?! Er is een zware grensbewaking in dit deel van Thailand met Birma. Om de paar kilometer staat een volgende post met bewakers die altijd wel weer een andere vraag hebben of iets anders van je reispapieren willen zien. Heel Theeplantagebijzonder maar vooral spannend.

Je weet het immers maar nooit.

Om 15:00 rijden wij na deze bijzondere tocht Mae Sai binnen. Er is één hoofdweg die eindigt bij de grenspost met Birma. Zonder er erg in te hebben rijd je zo de grensovergang bijna door maar gelukkig kun je naast de grenspost nog even draaien. Door maar de eerste de beste zijweg in te slaan komen wij bij onze slaapplek van vanavond; een heel net gerenoveerd guesthouse. Wij hebben geen zin om lang moeilijk te doen, dit is goed en de auto kan voor de deur staan. Makkelijk. Wij gooien de spullen neer en ploffen neer op een terrasje voor wat drinken en wat te eten. Tijdens de jungle route zijn wij niet echt veel eetgelegenheden tegen gekomen. Na een lekker soepje kijken wij of wij nog even de grens overkunnen naar Myanmar. Dit gaat helaas niet meer want de post aan de Birmaanse kant is al dicht. Maakt ook niet uit verder eigenlijk hebben wij hier alles wat wij vanavond nodig hebben. Wij lopen nog wat rond over de markt en verbazen ons dat de enige plek waar je wat kunt eten bij de vele straatstalletjes is. Verder niets mis mee maar wij willen even rustig zitten en lopen dus terug naar het restaurant van een paar uur geleden. Omdat er in Mae Sai verder niet zo veel spannends te doen is hebben wij bij de 711 nog wat ontbijt gekocht voor morgenochtend en zijn wij even gaan internetten om al een idee te krijgen van een hotelletje op Koh Samui. Bij het internetten ging onze aandacht echter meer uit naar het jongetje dat naast ons heel druk zat te gamen en daar volop inging. Grappig!

08/12/07 Chiang Rai

Bedden in dit nieuwe guesthouse zijn harder dan beton dus wij zijn nogal vroeg wakker en besluiten dan maar ook direkt op pad te gaan naar Bon Suap Rak (Golden Triangle). Wij stoppen na een half uurtje bij een café’tje dat helemaal ingebouwd is in Bougainville struiken en drinken daar een lekkere kop koffieGolden Triangle met onze 7/11 broodjes.

Eenmaal in Bon Suap Rak parkeren wij de auto en slenteren op onze dooie gemakkie de hele boulevard af. Erg relaxed; helemaal het nu nog niet zo druk is.

Na de boulevard zijn wij nog naar een Wat gelopen waar je een mooi uitzicht had over de Gouden Driehoek. Hebben daar ook wat shirtjes gekocht en zijn daarna heerlijk naast de Mekong gaan lunchen op een super relaxed plekje op afstand van alle touringcars.

Na deze zeer relaxte ochtend rijden wij verder via Chiang Saen naar Chiang Rai. Net voor Chaing Rai nemen wij nog een afslag naar een waterval maar deze blijkt meer een relax plek te zijn voor de Thaien zelf dan fat er veel water te zien is en rijden snel de stad maar in. In Chiang Rai blijven wij in het tweede hotel dat wij zien voor een meer dan redelijke prijs. Uiteraard lopen wij, na het achterlaten van de bagage, meteen even de stad in en dwalen wat rond. Kopen bij de apotheek de spulletje van een verlanglijstje van mensen thuis en relaxen even op de hotelkamer. Gaan dan lekker op een terras wat drinken waar wij uiteindelijk ook maar blijven eten.

09/12/07 Chiang Mai

Vandaag staat de laatste etappe van onze rondrit door Noord Thailand op het programma en eigenlijk is die heel simpel: immer gHot Springserade aus met eindbestemming Chiang Mai. Eigenlijk is er maar 1 route en die volgen wij dan ook. Tijdens deze rit is niet zo heel veel te zien. Wij stoppen nog bij Charin Garden Resort voor een kop koffie waar ze overigens heerlijk gebak hebben maar waar het wel heel toeristisch is. Waarschijnlijk niet alleen op mijn blaadje aangegeven als bezienswaardigheid. Maken dan nog 1 stop bij een NP waar je, als het water wat hoger zou zijn, volgens mij heerlijk in de rivier zou kunnen zwemmen.

De rit gaat meer dan voorspoedig en beslissen op het laatste moment dan toch nog maar even een zijweg in te slaan omdat er hot springs staan aangegeven op een bord. Eenmaal bij de hotsprings lachen wij ons suf, doe er een foto bij...verdere uitleg overbodig geloof ik.

Omdat wij nog steeds wel redelijk op tijd zijn rijden wij nog even naar Bo Sang. Daar zouden nog veel houtsnijwerk zaakjes moeten zijn. Eenmaal daar is het San Kamphaeng in het groot: umbrella handicraft zaken in overvloed met 1 houtsnijwerk zaakje. Helaas! Wij willen graag wat eten maar ook dat is hier helaas niet te vinden.

Feiten:
 • Plaats: Thaton
 • Route: Chiang Mai - San Kamphaeng - Mae Sa - Fang - Thaton
 • Hotel: Thaton Chalet
 • URL: www.thatonchalet.com
 • Do’s:
   • Umbrella handicraft centre
   • Mae Sa Elephantcamp
 • Plaats: Mae Sai
 • Route: Thaton - Mae Salong - jungle route - Mae Sai
 • Hotel: Vilai House
 • URL:
 • Do’s:
   • Mae Salong even rondlopen
   • Theeplantages bezoeken
   • Op tijd aankomen als je de grens naar Myanmar nog wilt oversteken
   • Op straat eten
 • Plaats: Chiang Rai
 • Route: Mae Sai - Ban Sop Ruak - Chiang Saen - Mae Chan - Chaing Rai
 • Hotel: Wangcome Hotel
 • URL: www.wangcome.com
 • Do’s:
   • Uiteraard de tijd nemen bij de Gouden Driehoek
   • Eventueel een boottochtje maken op de Mekong

         ABSOLUTE DO IS EEN AUTO HUREN IN NOORD THAILAND. HEERLIJK RELAXED!

Chiang Mai

Koh Samui