Pangandaran

27 SeptemberKampung Naga

Bij het ontbijt eten wij heerlijk de aardbeien op die wij gisteren op de weg terug van Kawah Putti hebben gekocht. Daarna is het +/- 8:30 vertrek richting Kampung Naga. Op de hoofdroute Bandung uit staat een mega fike vanwege het naderende suikerfeest maar zodra wij die binnendoor sluipweggetjes nemen is daar niets meer van te merken. Nou zijn wij toch meestal niet voor de hoofdwegen en in dit geval wordt dat weer bevestigd. Wij rijden langs schitterende rijstplantages en weten eigenljk niet meer waar we moeten kijken naar het oude Kampung Naga wat hiertussen verscholen ligt. Via 360 treden en een gids is het dorpje te bereiken waar zoín 150 man leeft. Hun afgezonderde leven in een kleine gemeenschap waar de vissen onder het toilet de uitwerpselen eten geeft mij een beetje een naar gevoel. Waarschijnlijk totaal overbodig maar helemaal los laat het me tijdens dit bezoek niet. Het plekje mag er daarentegen helemaal wezen.

Omdat de hoofdwegen nog steeds helemaal vast staan vervolgen wij onze route naar Pangandaran ook via de zijwegen. Prima beslissing maar de uitzichten worden minder waardoor de helft van de route aan ons is voorbij gegaan. Het verkeersongeluk met een brommer zien wij helaas weer wel en blijft lange tijd in ons geheugen gegrift.

Eenmaal in Pangandaran worden wij in een gezellig hotel/motel gedropt waarbij alle kamers aan het zwembad grenzen. Wij hebben een heerlijk terras en gaan dus eerst op zoek naar wat proviand om heerlijk daar te nuttigen. Eenmaal op het terras worden wij door het hotel management uitgenodigd voor de high tea. Nou lekker. Totaal niet verkeerd worden wij verwend met loempias, gebakken bananen en gefrituurde tofu. Lekker. ís Avonds blijven wij dicht bij het hotel want ons bevalt het hier wel.Wajang Golek

28 September

Wat een heerlijke rustige nacht had kunnen worden werd er een waarbij wij nauwelijks een oog hebben dicht gedaan. De Imam zong de hele avond letterlijk door de luidsprekers de longen uit zoijn lijf. Telkens als je dacht nu is ie klaar kwam er weer een ballade achteraan. De luidsprekers leken wel op ons hoteldak gemonteerd. Om 5 uur werd het opeens stil. Nog even geprobeerd te slapen maar ook nu zit het vroege opstaan er al redelijk ingebakken en lukt dat uitslapen niet echt. Gelukkig hebben wij een redelijk rustige dag voor de boeg. Om 9 uur komt Budi als afgesproken. Hij heeft een gids bij zich en dat hadden wij niet afgesproken dat hadden wij hem gisteren al duidelijk gemaakt. Wij wilden een relatief rustige dag. De gids lijkt een beetje geirriteerd als wij duidelijk maken geen gebruik te willen maken van zijn diensten. Wij zetten hem af bij een ander hotel op weg naar ons eigen gefabriceerde dagprogramma.

Green CanyonWij gaan allereerst naar een kroepoek fabriek waar helaas vanwege de Ramadhan geen activiteit te bekennen is maar zien wel de machines die ze gebruiken om het kroepoek te maken. Dan maar naar ene huisje waar ze palmvocht aan het koken zijn waar ze palmsuiker aan over houden. Het is een rokerige bedoening aangezien ze het vuur aanhouden met cocosnoten schillen maar het oude vrouwtje is verrukt dat wij even komen kijken. Naast het palmsuiker huisje zit een vrouw bezems te maken van palmbladeren en gaan wij naar een Wajang Golek makerij. Op de weg daarheen zien wij naast meerdere ananasplanten, mango- en bananenbomen ook onze eerste cashewnoten boom. Apart! Vanuit de Wajang Golek makerij vertrekken wij naar de Green Canyon.

Eenmaal bij de Green Canyon betalen wij voor een bootje en varen wij ongeveer een kwartier door een diepe kloof waarvan het water groen gekleurd is. Erg mooi en heerlijk rustig. Het heeft de hele avond behoorlijk geregend dus wij waren een beetje bang dat de groene kleur misschien wel verdwenen zou zijn maar wij hebben geluk. Na een kwartier komen wij aan bij een rotsversperring. Als wij verder willen moeten wij gaan zwemmen. Er zit een behoorlijke stroomversnelling in het water maar er zijn reddingsvesten aan boord van het bootje en die mogen wij om. Omdat die er zijn wil ik het wel proberen. De laatste aanwijzing die wij krijgen is dat wij bij de tweede waterval om moeten keren en daar zullen wij ongeveer heen en terug een uur over doen. OK, gaan met die banaan. Het water is heerlijk verfrissend en de stroomversnelling valt in het begin nog mee. Daarna is het met het nodige klim en klauterwerk op de glibberige rotsen goed te doen. Wij twijfelen over hoe ver wij moeten gaan. Wij hebben nog geen echte waterval gezien maar zien ook niemand meer. Tijd om terug te gaan? Ja dus kennelijk als wij in de verte onze namen horen. Terug weg is heerlijk ontspannend zwemmen met je reddingsvest om. Denk dat Martin nu ook baalt. Die is al een paar keer flink koppie onder gegaan. 1 keer zo lang zelfs dat ik begin te twijfelen of het altjd verstandig is je met de stroming mee te laten gaan. Toch maar even iets voorzichtiger doen! Het was wel een leuk avontuur. Wij pakken het bootje weer terug naar het begin en gaan lekker terug naar het hotel. Wat om de hoek van het hotel gegeten en daarna lekker bij het zwembad wat gelezen en gezwommen. Om 17:00 lopen wij even naar het strand om de laatste zonnestralen te zien ondergaan en als wij terug zijn in het hotel, wij hebben geen bar gevonden waar wij een dikke borrel konden bestellen, liggen er nog een paar happendingen bij de receptie. Lekkere maiskoeken! Ondertussen is het hotel ivm het naderende suikerfeest volgelopen met binnenlandse toeristen en begint de Imam zijn stembanden te smeren voor vanavond. Zal mj benieuwen hoe de nacht zal worden.

Feiten:
 • Plaats: Pangandaran
 • Route: Bandung - Kampung Naga - Pangadaran
 • Hotel: Puri Indah
 • URL: http://www.zoover.nl/indonesie/java/pangandaran/puri-indah-beach/hotel
 • Doís:
   • Er is hier van alles te doen, je kunt uiteraard ook gewoon lekker aan het strand gaan liggen
   • Ga absoluut zwemmen in the Green Canyon!
 • Doníts:
   • Tegen het einde van de Ramadhan kan het hier erg druk worden

Bandung

Baturaden