Paracas / Huacachina

16.10.05
Islas Ballestas
Man o man, wat een indrukwekkende dag was het vandaag. Wij worden om 4:30 opgehaald door onze chauffeur van de dag, Raúl die hartstikke mooi op tijd is met zijn Amerikaanse Buick. Het eerste uur rijden wij in het donker over de Pan Americana richting Paracas. De rit is zodra het licht wordt indrukwekkender. Woestijnlandschap wisselt af met dorpjes en velden vol gewassen waar voornamelijk fruit verbouwd wordt. Raúl is een beetje onzeker en erg stil maar als je hem iets vraagt verteld hij honderduit. Om 7:45 komen wij aan in Paracas waar wij de boot zullen nemen naar de Ballestas eilanden of te wel The Poor Mans Galapagos eilanden. Wij moeten wachten tot 8:30, dan vertrekt onze speedboot met in totaal 32 mensen in volle vaart naar Las Islas Ballestas. Na 15 min. varen wij eerst langs de Candelabra. Een soort van Nazcalijn Islas Ballestaswaarover zo’n 20 theorieën bestaan. Welke de goede is en hoe lang deze tekening al bestaat kan helaas niemand zeggen. Van hieruit is het nog maar 20 minuten naar de Ballestas eilanden. De overweldigende geur verraadt het naderen van het eiland. Niet echt aangenaam maar alle vogels en zeeleeuwen, die ook om onze boot heen zwemmen, laten je de geur snel vergeten. De Ballestas eilanden zijn naast een toeristische attractie ook zeer belangrijk voor de Peruaanse economie. De vogelpoep, guano, die door de 1000-en vogels over het eiland verspreid wordt, wordt elke vijf jaar van het eiland geschraapt omdat dit erg vruchtbaar spul voor land- en tuinbouw blijkt te zijn.Wij varen zo’n half uur rond waarbij wij steeds weer verrast worden door een springende zeeleeuw of een hele kolonie en kLa Catedraleren dan weer terug naar de haven van Paracas. Wij eten even iets wat niet echt een naam mag hebben. Het stroom is namelijk uitgevallen en iets bakken of koken gaat dus niet. Na deze rijke brunch rijden wij met Raúl naar het National Reserve Paracas waar je normaalgesproken Flamingo’s hoort te zien. Er is er dit jaar alleen nog geen één gesignaleerd. Biologen denken dat het komt door het klimaat. Het wordt steeds kouder en er staat steeds meer wind. Wij rijden in het Reserve naar een infopunt en daarna door de woestijn naar de Catedral. Het waait erg hard dus niet helemaal geschikt voor een lange wandeling maar Raúl dropt ons ergens waardoor wij toch vreselijk mooie uitzichten krijgen te zien. Daarna nog even langs het strand om vervolgens koers te zetten richting Huacachina. Voordat wij daar aankomen bezoeken wij in Ica nog een Bodega, El Catador, waar Pisco en zoete witte wijn wordt gemaakt. Wij krijgen een korte toer en mogen daarna van alles proeven. Ik denk dat ik de zelfgemaakte verse mangosap en de zelfgemaakte verse vijgenjam het lekkerst vind. Bij de Bodega zit ook een restaurant met vele lokale gerechten waar wij nu wel aan toe zijn. Wij bestellen iets ondefinieerbaars maHuacachinaar het smaakt echt geweldig.
Wij vervolgen de reis naar Huacachina, Hostería Suiza, waar wij rond 15:45 aankomen. Het was op dat moment nog lekker warm dus wij zijn even bij het zwembad gaan zitten om vervolgens de duinen te gaan ontdekken. Net even lekker gedoucht en zo even kijken waar wij kunnen gaan eten.

17.10.05

Voor vandaag staat eigenlijk niets op de agenda behalve de bus naar Nazca maar die vertrekt gelukkig pas om 17:00 dus wij kunnen lekker even alle indrukken van de laatste drie dagen laten bezinken. Na het ontbijt vragen wij wel even na of wij ook bij ons hotel het buggyrijden kunnen regelen. Het hotel wil ons meenemen als wij nog twee mensen kunnen regelen die met ons meegaan. Gezien het feit dat er twee NL-ers in ons hotel hebben, die wij ook al in Lima en Paracas zijn tegengekomen, lijkt ons dat niet zo’n probleem. Wij vertrekken om 10:00. In een megabIn de sandbuggyuggy scheuren wij door de woestijn. Onderweg kunnen wij foto’s maken en glijden wij op een soort van sandboard de duinen af. Echt super vooral de laatste helling die was echt mega cool en super steil. Hij was echt zo steil dat je iemand even niet meer ziet als hij naar beneden raast. Enige nadeel van dit avontuur is dat je echt overal zand hebt zitten…en dan bedoel ik echt overal maar het is de moeite waard. Om het zand te lozen zijn wij een duik gaan nemen in het zwembad en hebben wij daarna iets gegeten. Zitten nu een beetje niets te doen voordat wij zo meteen de bus in moeten. Wij hebben de taxi met de NL-ers naar het busstation in Ica genomen waar ze de stad net aan het klaarmaken waren voor een feest. Een behoorlijke chaos dus. De bus was een half uur te laat maar wij kwamen toch op tijd in Nazca waar wij ook een transfer aangeboden kregen naar ons hotel dat dichtbij het vliegveld ligt waar wij morgen de vlucht over de Nazca lijnen hebben.

Feiten:
 • Plaats: Huacachina
 • Route: Lima - Paracas - Islas Ballestas - Paracas National Reserve - Ica - Huacachina
 • Hotel: Hostería Suiza
 • URL: http://www.hostesuiza.5u.com/ambientes.html#inicio
 • Do’s:
   • Lekker relaxen
   • Een buggyrit maken en sandboarden
 • Don’ts:
   • Ik kan wederom niets verzinnen

Lima

Nazca