Petra

Uitzicht Mt. Nebo10/10/10

Het lijkt wel een fairy tail datumů.

Na het ontbijt dat helaas niet zo veel voorstelt zetten wij koers naar Mt. Nebo. Wij willen, nadat wij de moza´eken in St. George hebben gemist, hier de moza´eken bewonderen en uiteraard de plek aanschouwen waar Mozes het beloofde land voor het eerst aanschouwde. Helaas is, voor ons, Mt. Nebo een grote teleurstelling. Niet in de laatste plaats door het enorme aantal touringcars dat er staat maar ook doordat de hele site ôunder constructionöis. Een paar moza´eken zijn te bezichtigen en the Holy land is ook nog te aanschouwen maar dat is het dan ook. Heel veel tijd hebben wij dan ook niet hier doorgebracht ware het niet dat wij ingebouwd waren door een touringcar. Toen wij eindelijk weg konden zijn we wel nog even twee moza´ek souvenir shops ingegaan waar je de kunst van het moza´eken kan bewonderen (+ bijbehorend prijskaartje).

Aangezien wij de moza´eken bij Mt. Nebo niet konden bekijken, wilden wij toch nog even naar St. George. Helaas was deze vanwege een mis gesloten en zijn wij dan ook maar meteen doorgereden naar onze volgende highlight: Kings Highway. Kings Highways is de oude karavaanroute van Noord naar Zuid. Er zijn sneller wegen naar het zuiden zoals de Desert Highway maar wij willen vooral zo veel mogelijk op onze reis naar het zuiden zien.

Uitzicht DhirbanIn Dhirban heb je een geweldig uitzicht over het meest indrukwekkende gedeelte van de route, de Wadi Mujib en de dam. Het is een kronkelige route met behoorlijk wat hoogteverschil maar dat is dan ook meteen het mooie eraan. Als wij in de buurt van Kerak komen nemen wij de afslag zodat wij het Kruisvaarders kasteel kunnen bezichtigen en even een broodje kunnen eten ergens. Via drie detours (veel wegwerkzaamheden) en een steile straat waarbij wij denken dat wij echt de verkeerde kant opgaan blijken wij goed te zitten. Onze parkeerplaats wordt voor ons geregeld als wij bij de beste man wat eten en dat doen wij dan ook maar. Wel zo makkelijk en de ingang van het kasteel is om de hoek. Omdat de reis naar Kerak langer heeft geduurd als wij verwacht hadden kan het kasteel ons niet echt boeien en willen wij eigenlijk zo snel mogelijk de route weer vervolgen.

Na Kerak hebben wij wat moeite de route te vinden. Zo veel wegen zijn er niet maar de hoofdweg is niet altijd te onderscheiden van de zijweggetjes. Bij Tafilah weten wij het echt even niet meer en worden door de hupvaardige Jordaniers van links naar rechts gestuurd. Als wij bij de zoveelste de route nogmaals vragen stopt er een man naast ons en zegt hij dat wij achter hem aan moeten rijden. Hij brengt ons wel een stuk op weg. Nadat wij hem 15 min. Zijn gevolgd stopt hij de auto en zegt dat wij de weg nu alsmaar moeten volgen en biedt hij ons aan om bij hem thuis thee te komen drinken. Wij voelen ons een beetje opgelaten als wij zijn vriendelijke geste afslaan maar wij willen nog voor donker in Petra aankomen. Hij begrijpt het en heet ons nog een keer Welcome to Jordan. Ik ben nog geen onaardige persoon in dit land tegengekomen. De rest van de route loopt gesmeerd en zien wij bij Dana nog een paar reuzen van roofvogels. Een uur voor geschatte aankomsttijd komen wij in Wadi Musa aan en is het hotel voor de komende twee dagen zo gevonden. Wij checken in, gooien de spullen op de kamer en gaan meteen even op verkenning uit. Wij willen ook nog even wat te drinken en wat te knabbelen kopen voor morgen. Het was een lange dag vandaag en om het simpel te houden besluitenThe Treasury wij vanavond met het buffet in het hotel mee te doen wat overigens prima smaakte.

11 Oktober

Wij hebben gisteren gezien dat het hier wemelt van de grote groepen en om die hopelijk een beetje te mijden staan wij vanochtend vroeg op. Wij willen, voordat wij weggaan, snel even iets van het ontbijt buffet halen en dan meteen door naar Petra. Petra en het ontbijtbuffet gaan alle twee om 6 uur open en omdat het hotel niet ver van de ingang van Petra ligt hopen wij dat dit op tijd is. Als wij om 5:55 beneden zijn, wij zijn vooralsnog de enige, moeten wij nog even wachten voordat het buffet opengaat. Helaas als het 6:00 is staat de eerste grote groep toch ook al beneden. Wij pakken dus inderdaad iets van het buffet en maken dat wij weg komen. Wij zijn de tweede personen die een kaartje kopen dus op tijd zijn wij. Langzaam wordt het licht als wij door de Siq op weg naar de Treasury lopen. Best spannend en geweldig dat het nog niet zo druk is. Bij de eerste glimpse van The Treasury sta je toch wel even met je mond vol tanden. Dit is echt imposant. Maakt niet uit hoeveel plaatjes je er van hebt gezien, dit is toch bijzonder.

Nadat wij hier een half uurtje hier vertoefd hebben lopen wij verder richting de Royal Tombs. Hier nemen wij een trap naar de Holy Place of Sacrifice. Het is een behoorlijke klim naar boeven maar als wij eenmaal boven zijn is het ook echt de moeite waard om hier even te gaan zitten en de magnitude van deze omgeving even in je in te laten werken. Omdat wij zo vroeg zijn is de bedoe´enentent hier niet open. Een kopje thee bij dit uitzicht was niet verkeerd geweest. Wij lopen via de achterkant van de berg weer naar beneden. Hier loopt echt helemaal niemand en wij zijn continu opnieuw verrast door wat wij allemaal zien. Eenmaal beneden maar voordat wij bij Petra City uitkomen drinken wij bij een bedoe´nevrouwtje een kopje thee en krijgen er een of andere koek met kruiden bij. Smaakt heerlijk en met Dappere ezeltjehanden en voeten hebben wij enigszins een gesprekje met haar.

Als de thee op is gaan wij verder richting de stad. Je weet niet wat je ziet. Dit is echt mega indrukwekkend en gaat ver voorbij datgene wat ik me had voorgesteld. Als dit een beetje bezonken is gaan wij richting Monastry. Opnieuw een behoorlijke klim die door de dappere ezeltjes die zand en andere dingen naar boven aan het dragen zijn, veraangenaamd. Ongeveer 10 minuten alvorens de Monastry te bereiken zien wij een tent waar wij even gaan zitten en heerlijk genieten van alle mensen die aan het afzien zijn en de jonge katjes die het maar al te gezellig hebben met ons. Na een redelijke pauze klimmen wij het laatste stuk naar boven en staan wij wederom versteld als wij bij de Monastry uitkomen. Wij lopen hier nog wat rond, beklimmen nog de hoogste top (alsof wij vandaag nog niet genoeg geklommen hebben) en beginnen dan met onze tocht naar beneden. Terug in de stad lopen wij nog een keer een tent binnen voor wat te drinken. Eigenlijk hebben wij ook trek maar op wat chips en koekjes na kun je eigenlijk niets kopen of je moet aan het buffet bij Crowne Plaza maar daar hebben wij echt geen zin in. Daarmee is dan ook redelijk snel besloten dat wij alles eigenlijk wel gezien hebben en ons richting uitgang gaan begeven. De route terug duurt uiteindelijk ook best lang; je stopt toch weer op verschillende punten om alles nog een keer op je in te laten werken en het is overal erg druk.

Op weg naar Little PetraEenmaal terug in het hotel nemen wij even een duik in het zwembad, zal vast goed doen aan de moe gelopen voeten en kuiten, een lekkere warme douche en gaan wij heerlijk op het dakterras zitten met een borrel en een boekje.

12 Oktober

Wij hoefden vanochtend niets dus hebben wij het lekker rustig aan gedaan. Lekker uitgeslapen en in alle rust zijn wij gaan ontbijten. Na het uitchecken zijn wij naar Little Petra gereden wat zoĺn 45 minuten rijden is van Petra zelf. Op de weg erheen heb je nog een keer een mooi overzicht op Petra. Little Petra heet niet voor niets Little. Het is echt klein en in 30 minuten heb je het wel bekeken. Het leuke van Little Petra is dat er nauwelijks iemand komt dus je kunt in alle rust genieten.

Feiten:
 • Plaats: Wadi Musa
 • Route: Madaba - Mt. Nebo - Dhirban - Kerak - Wadi Musa
 • Hotel: Amra Palace Hotel
 • URL: http://www.amrapalace.com/cgi-bin/rez60load.pl?0001/petra_amra_palace_jordan_hotel.html
 • Doĺs:
   • Kings Highway
   • Je bent niet in Jordanie geweest als je niet naar Petra bent geweest
 • Donĺts:
   • Kerak kruisvaarderskasteel, de omweg is te lang
   • Mt. Nebo voor zolang dat onder constructie is

Wadi Mujib / Madaba

Wadi Rum