Phnom Penh

Drie uur later komen wij aan bij de Vietnamees-Cambodjaanse grens en ja hoor voor onze neus vertrekt de fastboat die volgens de gidsen niet vaarden. Daar gaat onze boot gewoon waarvan ze zeiden dat hij tot 17 December niet vaarde!!! Hadden ze niets mee te maken wij moeten gewoon mee met de slowboat! Wij niet blij want ipv drie uur vanuit Chau Doc zijn wij nu 8 uur kwijt!! De uitzichten vanuit de boot zijn nog steeds de moeite waard. Het contrast Vietnam-Cambodja is langs de oevers wel al een groot verschil. In Vietnam zie je veel meer huisjes en kinderen die in het water aan het spelen zijn. In Cambodja zie je veel minder huizen en als er iemand in het water is, is het voornamliejk om een koe te wassen.Wij komen om 17:00 aan in een buitenwijk van Phnom Penh en moeten vervolgens een half uur wachten op de bus. De bus zou er een uur over doen en zou ons meteen bij het hotel af moeten zetten. Wij komen uiteindelijk pas om 19:30 aan in PP en vervoer naar het hotel wat is dat? Wij lopen naar het hotel en komen daar overbezweet aan. Het is geen super hotel maar de laundry service is free en daar maken wij dan ook maar dankbaar gebruik van maar eerst op de hoek van de straat een biertje en wat te eten! 

14-12-06 

Door al het vroege opstaan kunnen wij niet eens meer uitslapen en zijn om 7 uur wakker. Om 8:30 worden wij opgehaald voor onze persoonlijke citytour. Wij gaan eerst naar het Royal Palace want volgens de gids is dat beter als je foto’s wilt maken. Dit is echt mooi. Wij staan perplex. Vanuit hier gaan wij naar de killing fields waar tijdens het regime van Pol Pot duizenden mensen zijn vermoord en staan wederom perplex maar nu van een ander soort verbazing. Hoe kunnen mensen elkaar dit aandoen? Het hele gebied is een groot massagraf. Je loopt echt letterlijk en figuurlijk over lijken. De boten zie je tussen de aarde en de kledingstukken komen door de aarde naar boven. Ze hebben na het regime van Pol Pot maar drie massagraven opgegraven. De regering besloot toen niet verder te gaan omdat mensen overleden bij de opgravingen door ziektes ed. Als je met de gids praat merk je dat hij op gerechtigheid wacht. Het is een jonge knul die het zelf allemaal niet heeft meegemaakt maar de gevoelens zitten diep. Mensen die deze gruweldaden op hun geweten hebben lopen als vrije vogels rond en sommigen bekleden zelfs nu nog functies in de regering. Dat geloof je toch niet?

De gids wil nu iets eten en wij gaan naar de Russische markt. De markt is een te groot contrast met wat wij net gezien hebben en lopen er dus een beetje verdwaald overheen.

Vanuit hier gaan wij naar het Tuol Sleng gevangenis oftewel het S-21 prison. Hier werden alle gevangenen eerst vreselijk gemarteld voordat ze naar de Killing Fields werden gebracht om vermoord te worden als ze niet al dood waren. Het is niet te bevatten dat dit allemaal heeft kunnen plaatsvinden en eigenlijk nog steeds plaatsvindt. Na deze heavy ochtend willen wij dat het volgende iets lichter is en de gids neemt ons mee naar de AAA. Een dans en muziekcentrum waar kinderen uit achterstandswijken gratis muziek en dans geleerd krijgen. Wat een schatjes en wat doen ze hun best! Graag doen wij een donatie want wij hopen dat de jeugd en toekomst van deze kinderen er zo uitziet zoals ze staan op te treden. Nu lekker even op een terrasje en zometeen even bij de supermarkt ontbijt halen voor morgenochtend want het wordt weer een vroegertje.

Feiten:
 • Plaats: Phnom Penh
 • Route: Chau Doc - Phnom Penh
 • Hotel: Golden Gate Hotel
 • URL: www.goldengatehotels.com
 • Do’s:
   • Royal Palace bezoeken
   • Uiteraard het Tuol Sleng en het S-21 Prison
   • Als ontnuchtering een balletschool
 • Don’ts:
   • Denken dat je alles in 1 dag gezien hebt!

Agenda/Route

Siem Raep