Reykjavik

24 Juni 2015

Vandaag begint dan eindelijk de vakantie die wij al twee jaar voor ogen hadden en die wij dan eindelijk in Januari van dit jaar geboekt hebben. Toen wist ik nog niet dat ik in Maart vreselijk mijn knie zou bezeren. Ik was dus vanochtend op zijn zachts gezegd best wel zenuwachtig. Zou ik wat ik voor ogen had wel waar kunnen maken en zou mijn knie het aan kunnen. Op goed geluk dan maar. Annuleren konden en wilden we ook niet.

Het vliegtuig vertrekt pas rond twee uur dus ik heb voldoende tijd om mijn tas rustig in te pakken. Martin biedt gelukkig aan om ons weg te brengen want wat pak je nou in voor een land waar het van het ene op het andere moment kan regenen, hagelen, sneeuwen (??), de zon kan schijnen en wat kan het eigenlijk allemaal nog meer? Tas is dus best zwaar en ik zie het eigenlijk niet zitten om dat in het openbaar vervoer mee te zeulen.

Ies is op de afgesproken tijd bij ons en binnen no time zijn we op Schiphol. Omdat wij thuis zijn ingecheckt kunnen wij eigenlijk zo doorlopen naar de bagage afhandeling en zijn wij ook zo door de douane. Achter de douane eten wij nog even een broodje en als ook die op is wachten wij op boarding. Helaas staat op het eigenlijke moment van boarden het vliegtuig nog niet aan de gate. Een kleine 30 minuten later gelukkig wel en gaat het boarden ook zodanig snel dat wij maar met zo'n 20 minuten vertraging vertrekken. De vlucht gaat 2 uur en 50 minuten duren. Gelukkig gaan die snel voorbij met de praatgrage buurman naast me en een klein tukje. Eenmaal in Reykjavik ziet het weer er gelukkig redelijk uit. Het is tenminste droog dus daar zijn we al blij mee. Na de bagage kunnen wij zo de GrayLine bus in die in ons in een uur naar Reykjavik centrum brengt. Ik had vanochtend nog even op Google maps gekeken om te kijken waar ons Guesthouse stond en volgens mij zijn wij die al 3 x voorbij gereden als wij dan eindelijk bij een bus terminal stoppen met allemaal kleinere busjes die ons weer verder zullen brengen. De grotere bus stopt kennelijk niet bij elke Guesthouse. Na de wisseling van grote naar kleine bus staan wij binnen 10min voor het Alba Guesthouse. Het ziet er verlaten uit maar gelukkig opent uiteindelijk iemand toch de deur. Het is een wat ongewassen gastheer en hij is redelijk kort van stof. Schoenen uit bij de voordeur en dat is jullie kamer komt er nog net uit. We droppen de spullen, gaan snel even naar het toilet dat wij met de andere gasten op de gang delen en lopen dan meteen richting Hallgrimskirkja. Een van de bezienswaardigheden van Reykjavik maar eerlijk; in elke andere stad zou ik verder geen moeite hebben gedaan om hem te bekijken. Bij gebrek aan andere bezienswaardigheden neem je toch even de tijd. Daarna lopen wij naar de Sun Voyager waar we even een paar fotoĺs schieten en dan naar de grootste winkelstraat van Reykjavik, de Laugavegur. Hier nemen wij een zijstraatje omdat wij in een boekje in het vliegtuig hadden gezien dat hier een goed seafoodgrill zou zijn. Die vinden wij zonder al te veel moeite en gelukkig hebben ze ook nog een tafeltje voor ons. We eten lekker de catch of the day: Wolffish en lopen dan om 21:30 bij klaarlicht daglicht terug naar het hotel. Dat is het mooie van Ijsland in de zomer. Het wordt zo goed als niet donker. Terug in het Guesthouse douchen wij nog even op de gang (even wennen dat het douche water naar zwavel ruikt), drinken nog even wat en proberen dan de slaap te vatten met het klaarlichte daglicht van buiten.

25 Juni

Omdat wij in IJsland twee uur tijdsverschil hebben met Nederland (het is 2 uur vroeger) zijn we redelijk vroeg wakker. Omdat er best wat mensen in het Guesthouse zijn gaan we maar meteen even douchen voordat we zo meteen moeten wachten. Als dat gedaan is en wij hebben onze spullen ingepakt is het ook tijd voor ontbijt dat overigens prima geregeld is. Om 9:00 zou Hertz ons komen halen om ons dan naar het autoverhuurbedrijf te brengen maar als wij om 8:00 klaar zijn met ontbijten besluiten wij erheen te lopen. Is maar 10 minuten lopen dus wij zijn er zo. De hele papier handel bij Hertz duurt daarentegen 4x zo lang. Helemaal van hun a propos zijn ze als ik een voucher voor een free upgrade uit mijn tas haal. Hadden ze nog nooit gezien. Als ik ze vertel dat ik die uit What's on in Reykjavik heb gehaald krijgen wij ipv een Auris een Suzuki Swift 4WD mee. Prima! Even alle krasjes en dingetjes bekijken en off we go! Op naar het hotel waar wij de spullen inpakken en koers zetten naar Highway One, de ringweg die over het hele eiland loopt, richting Saudarkrokur. Als wij wegrijden begint het te regenen in de hoofdstad. Geluk bij een ongeluk want zo merken wij na een enorm krassend geluid dat wij geen achterruiterwisserblad hebben. Meteen even terug naar Hertz dus. Binnen 5 minuten gelukkig opgelost. En hup weer verder.

Feiten:
 • Plaats: Reykjavik
 • Route: Amsterdam - Keflavik - Reykjavik
 • Hotel: Alba Guesthouse
 • URL: http://www.alba.is/
 • Doĺs:
   • Sun Voyager
   • Lekker eten en drinken
 • Donĺts:
   • Check je auto even goed voor het wegrijden op alle onderdelen

Agenda/Route

Saudarkrokur