Salta

Wat een straf!De bus is gelukkig mega op tijd en rijdt om 9:30 weg. Na 10 minuten zijn we al bij de Chileense grenspost. Wij staan slechts 1 uur in de rij waarna wij mam even bellen om haar te feliciteren en dan verder rijden over de Paso de Jama richting Argentinie. Er is een groot stuk no-mansland voordat wij de grens bij Argentinie bereiken. Hier staan wij, in tegenstelling to wat de me meesten hier meemaken, slecht een half uur te wachten voordat wij zelf door de paspoort controle heen mogen en daarna wij met koffer. Rit over de Paso de Jama is schitterend: lagunas, schitterende bergketens, enge bergwegen waar wij naar mijn zin veel te hard overheen rijden bij een te slechte film waar ik alleen maar het woord Carajo voorbij zie komen, 3 omgetuimelde vrachtwagens zie die echt vandaag gekiept zijn door de drukte die erbij staat, zoutvlaktes, gekleurde bergen en dan eindelijk Salta na een koffie break waarbij elke vrouw bijna droge koekjes krijgt en alle mannen chocolate cookies??? Ruilhandel ontstaat met vervolgens alles wat ook maar iemand in z’n tas heeft. Grappig! Salta!!!! De koffers worden uitgeladen; geven de bagagejongen onze twee eerste pesos Argentinos en gaan pinnen. Gelukkig weet ik de koers en weet ik twee backpackende meiden te weerhouden om hun hele banksaldo leeg te plunderen. Grappig tafereel. Wij nemen een taxi naar ons hotel. Ondanks het feit dat de chauffeur volgens ons hartstikke dronken is zijn wij binnen 5 minuten bij ons hotel.

Een oase van rust met een zeer vriendelijke receptioniste die ons naar een schitterende kamer leidt. Wij gooien de bagage neer en lopen meteen naar het centrale plein van Salta waar het een Het 9 de Julio pleindrukte van jewelste is door het Fiesta del Milagro. Wat ze precies vieren is mij onduidelijk maar in ieder geval heeft het veel aanhang en lopen mensen van Cachí en Cafayete een soort pelgrimsroute om hierbij aanwezig te kunnen zijn. Wij vinden, na een beetje zoeken, een heerlijk plekje op het plein waar wij onze eerste overheerlijke steak eten met een goed glas wijn. Of het goed is of niet maar de verkopende/bedelende kinderen worden door de gasten gevoerd met overblijfselen. Vind dat mooi om te zien en uiteraard geven wij ook meteen onze frieten, soepstengels en broodjes weg. Na het eten lopen wij nog even langs de kerk waar het allemaal gebeurt en vervolgen dan onze wandeling terug naar het hotel.

14 September

Ik ben jarig!!

Wij doen het lekker rustig aan. Slapen lekker uit, ontbijten in alle rust en lopen dan naar Alamo om onze huurauto voor de komende week op te halen. Man is ontzettend vriendelijk maar heel uitvoerig in zijn uitleg over waar wel te komen en waar niet. Wat wel te doen en wat niet. Als wij na een uur de auto, een Volkswagen Gol, meekrijgen mag Martin zijn behendigheid tonen door in deze harrewar naar het hotel terug te rijden. Martin boeit het allemaal niets en het lijkt wel hoe gecompliceerder het wordt, hoe meer lol hij erin heeft. Binnen no time zijn wij terug bij het hotel waar wij de auto lekker binnen kunnen zetten.

ProcessiesWij laten de sleutels achter op de kamer en gaan Salta verder verkennen. Tussen alle processies door is het af en toe moeilijk maar geeft ook weer een bepaalde gezelligheid. Iedereen viert immers feest. Wij lopen alle straatjes een beetje rond en gaan om +/- 14:00 eten in een Vinoteca. Zag er goed uit maar het valt iets tegen. Wij willen even naar de centrale markt maar nu blijkt dat alle winkels tussen 2 en 5 dicht zijn. Siesta! De supermarkt is nog wel open dus wij kopen water, wat knabbels en wat anders te drinken en lopen terug naar het hotel. Het is heerlijk weer dus gaan wij lekker even met een boekje en een drankje ontspannen in onze hotel tuin. Heerlijk! Dit is ook vakantie! Tegen etenstijd lopen wij naar de voetgangers zone Balcarce waar ook weer veel restaurantjes en barretjes zijn. Balcarce staat bekend om de vele folklorische dansen die ’s avonds opgevoerd worden. Wij eten (nadat de ober eerst een woordenboek erbij haalt omdat wij maar niet begrijpen wat apio is) bij het enige restaurant waar geen opvoering is maar wij zien van alles. Daarna lekker onder de wol. Heerlijk temperatuurtje is het nog.

15 September

Ik heb het zwaar met wakker worden. De wijn smaakte gisteren iets te lekker. Toch staan wij bijtijds op want wij willen een beetje op tijd vertrekken. Bij het ontbijt krijgen wij een lekker eitje dat wonderen doet. Pakken hierna de spullen, laden de auto vol, checken uit en zetten koers naar San Salvador de Jujuy.

lees hier verder richting Purmamarca

16 September

Gelukkig heeft La Candela nog een kamer! Wij moeten nog even wachten voordat de kamer klaar is en in die tijd bel ik Alamo om te vertellen wat er aan de hand is want bij het binnenrijden van Salta zagen wij de temperatuur van de motor toch weer omhoog gaan. Zij vragen of wij even langs kantoor willen rijden maar als ik aangeef dat wij helemaal kapot zijn zeggen ze dat ze over een kwartier bij ons zijn. Dat zijn ze ook. Wij lopen naar ons erg stoffig wagentje en vertel ze nog een keer wat er gebeurd is. Zij vullen het reservoir met koelvloeistof, zetten de motor aan en dan zegt de aardige man van 2 dagen geleden, weet je wat wij nemen de auto mee. Wij willen het gewoon goed nakijken. Over een uur hebben jullie een andere auto. Top service! Kan niet anders zeggen. In die tijd gaan wij douchen, even zelf stofvrij worden, en een dikke borrel drinken op het terras van het hotel. Exact een uur later komt Alamo een andere auto afleveren (lekker stofvrij!). Wij handelen het papierwerk snel af en drinken dan nog onze borrel op. Lopen daarna naar Balcarce want wij hadden daar de vorige keer een tent gezien waar wij eigenlijk wel hadden willen eten. Heerlijk eten wij er en genieten van het feit dat wij Salta gehaald hebben. Morgen slapen wij uit!

17 September

Na een slechte nacht waarin ik van alles droom: politie controles, auto’s die ermee ophouden enz. blijkt het te regenen als wij wakker worden. Het regent!!! En niet zo’n beetje ook. Jamás llueve en está epoca hoor ik de receptioniste nog zeggen! Wij laten ons tijd en gaan rustig ontbijten. In de tussentijd belt de receptioniste om te vragen of de weg naar Cachi nog wel open is. Die blijken ze af en toe te sluiten als het zo regent. Weg is open dus wij checken uit en vervolgen onze route.

lees hier verder richting CachíAmfiteatro en Quebrada de las Flechas

20 September

Wij staan een beetje bijtijds op. Wij willen niet te laat weg want de terugreis naar Salta duurt zo’n 4 uur en heb nog wel enkele stops in mijn gedachte. Wij ontbijten, rekenen af en zetten via de 68 koers naar Salta. Deze route gaat dwars door de Quebrada de las Conchas. Wij willen niet bij elke bezichtiging stoppen maar stoppen wel bij een klein toeristen stalletje waar wij nog even wat water willen kopen, el Amfiteatro, waar heerlijk muziek gemaakt wordt, la Garganta del Diablo, waar ik em laat verleiden tot een niets leidende klim en een wegrestuarant waar het heelrijk toeven is in het zonnetje. Bij het binnenrijden van Salta stoppen wij eerst nog even weer bij de hipermercado voor wat proviand en rijden dan naar La Candela waar weer een heerlijke kamer op ons te wachten staat en waar wij rond 15:30 aankomen. Het voelt al bijna als thuis! Wij gaan heerlijk bijkomen in de tuin, pakken daarna de koffers even weer goed in, gaan nog een keer heerlijk eten op het 9 de Julio plein (nu zonder de drukte van la fiesta del milagro) en kruipen dan heerlijk voldaan over Noord Argentinië onder de wol.

21 September

Wij staan om 6:15 op zodat wij nog even kunnen eten voordat wij naar het vliegveld moeten vertrekken voor onze vlucht naar Buenos Aires. Het ontbijt is zoals gewoonlijk prima, uitchecken gaat wat traag (geef mij die meiden maar) en dan is met de auto het vliegveld zo gevonden. Wij zetten de auto ergens neer en gaan maar eerst inchecken alvorens de auto in te leveren want het kantoor is nog niet open. Het inchecken gaat wat traag en dan blijkt de vlucht ook nog 40 minuten vertraagd te zijn. Het zij zo. Het inleveren van de auto gaat snel en eigenlijk zijn wij daar zo klaar. In de hal voor de gates moeten wij wachten. Als eenmaal de gate opengaat staan wij nog minstens 45 minuten in de rij. Duurt eeuwen en eigenlijk net voordat de vlucht vertrekt gaan wij aan boord. De vlucht gaat verder voorspoedig.

Feiten:
 • Plaats: Salta
 • Route: San Pedro de Atacama - Paso de Jama - Purmamarca - San Salvador de Jujuy - Salta
 • Hotel: Hotel La Candela
 • URL: http://www.hotellacandela.com.ar/
 • Do’s:
   • Op het 9 de Julio plein gaan zitten
   • Naar Balcarce gaan
 • Don’ts:
   • Tussen 2 en 5 gaan shoppen

Agenda / Route

Buenos Aires