Sau­ßrkrˇkur

Highway 1 brengt je in principe het eiland rond maar na Akranes (lange onderwater tunnel) en net voor Borgarnes nemen wij de 50 richting Reykholt. Wij willen net voorbij Reykholt de Hraunfossar en de Barnafoss bezoeken. Volgens de gids twee indrukwekkende watervallen. Wij vinden het absoluut de omweg waard! BarnafossVanuit hier weer een stuk terug naar Reykholt en dan verder de 50 volgen terug naar de 1 waar wij eerst Deildartunguhver bezoeken, de grootste heetwaterbron van IJsland en misschien wel de wereld. 180l kokend water levert deze bron per seconde. Niet super indrukwekkende site maar wel even leuk om gezien te hebben. Na een paar km zijn wij terug op de 1. Wij stoppen bij Bifrost om even iets te eten bij een tentje waar ze home made bread hebben om daarna de Grabrok te beklimmen.
Some fun @ Grabrok
Vanaf hier is het nog zo'n 220km naar onze eindbestemming en zover wij ge´nformeerd zijn, zijn er verder geen bezienswaardigheden meer op dit laatste traject. Het landschap wisselt zo af en toe van kleur en van berg maar is vooral uitgestrekt, leeg, wijds en machtig. Rond 16:00 zijn wij dicht bij Saudarkrokur. Nadat wij even bij een Informatiepunt gestopt zijn om wat inlichtingen te zoeken hebben wij het Guesthouse van vanavond zo gevonden. Guesthouse ziet er prima uit. Wij zetten onze spullen neer en gaan op zoek naar een supermarkt wat langer duurt als verwacht maar als wij dan onze spulletjes gevonden hebben en heerlijk in het zonnetje op het balkon van het guesthouse zitten kunnen wij op een hele mooie dag terug kijken. Haven SaudarkrokurWij eten 's avonds wat bij Olafshus en lopen daarna nog even naar het haventje met de bootjes waar we nog wat foto's maken. Het is zo lekker weer dat wij nog even naar het Guesthouse terug lopen voor de goede camera's en nog even wat genieten van het zonnetje bij de haven. Nu zitten wij dan heerlijk in de woonliving van het guesthouse met een kopje thee hopend dat de ogen vanavond nog willen dichtvallen ondanks het daglicht dat wij nog steeds om 22:30 hebben. Welterusten!

26 Juni

Best redelijk geslapen en toch ook maar weer op tijd opgestaan. Ik was wakker en wilde er zeker van zijn dat ik niet in de rij kwam te staan om te kunnen douchen. Dat dus maar meteen gedaan. Aan de zwavel achtige geur van het warme water kan ik nog niet echt wennen. We doen het er maar mee. Na het douchen kunnen we al vrij snel ontbijten. Van alle gemakken voorzien en prima ontbijtje. Na het ontbijt zetten wij de spullen in de auto en gaan we verder. We tanken hier maar meteen even zodat wij er zeker van zijn dat wij zo meteen niet ergens zonder komen te zitten (je weet maar nooit) en dan stoppen wij na zo'n 10km bij Glambaer voor een paar turfhutten. Ach wel grappig om even te zien. Daarna rijden wij nog even door naar het oudste nog dienst doende turfkirkja.

Feiten:

Reykjavik

Husavik