Te Anau/Milford Sound

Aotearoa - Land of the long white cloud22/12

Bon is om 9:10 betaald en wij zetten, met enige tegenzin, onze koers naar Te Anau. Wij vonden Queenstown wel heel relaxed en hadden daar makkelijk een paar dagen extra kunnen blijven.

Eenmaal op weg zijn de uitzichten over de eerste paar km nog steeds indrukwekkend, daarna wordt het iets saaier. Na 2 uur rijden wij Te Anau binnen en besluiten eerst een slaapplaats te regelen alvorens onze route te vervolgen naar Milford. Eigenlijk wilden wij dat niet allemaal op één dag doen maar er is erg slecht weer voor morgen voorspeld en nu schijnt het zonnetje. Er is wel veel wind maar liever dat dan regen. Ik had gelezen dat de laatste cruises om 16:25 vertrokken dus wij hadden nog wel iets de tijd. Binnen redelijk snelle tijd hadden wij een plekje aan het Te Anau meer, aten wij snel iets en zijn weer op weg gegaan. De 120km naar Milford worden als een van de meest scenic routes van Nieuw Zeeland aangeduid en dat is hij zeker. Over deze 120km kun je makkelijk een halve dag of meer doen. Overal heb je weer look out punten en op meerdere plekken kun je weer hele wandelingen maken. Wij stoppen geregeld maar houden ook de tijd in de gaten want wij willen aan het einde van de rit uiteraard nog wel de cruise maken. De uitzichten zijn geweldig en overal komen watervallen naar beneden. Bij de Homer Tunnel ligt allemaal sneeuw. Heb wel eens gehoord dat het weer na de Homer Tunnel heel anders kan zijn als ervoor dus wij waren blij toen wij er eenmaal doorheen waren, wow wat is dit voor tunnel, dat het aan de andere kant ook droog en zonnig was. De laatste look out, the chasm, hebben wij overgeslagen want wij wilden toch de op één na laatste boot van Mitre Peak Cruise halen omdat die in hun brochure aangaven in een kleinere boot te varen en de Tasman Sea even op te gaan. Wij hebben het nog nergens echt druk in NZ gehad en wij willen het risico niet lopen dat de laatste cruise, wegens gebrek aan belangstelling, afgelast zou worden.

Eenmaal bij de ferry terminal waren wij verbaast alleen maar mensen te zien met dikke winterjassen aan die er half verkleumd bij liepen. Begonnen toch een beetje te twijfelen aan onze outfits (korte broek, t-shirt en windjack). Eenmaal op de terminal liepen wij eigenlijk linea recta naar Mitre Peak Cruises. Over 30 minuten zouden wij vertrekken. Hadden gehoopt op nog wat eten hier te kunnen krijgen maar dat was helaas niet te vinden. Cookie dan maar die wij konden kopen bij het boekingkantoor van Mitre Peak, wat te drinken uit de automaat, even pLady Bowen Fallslassen en gaan. Het waaide als een gek, wij begrepen nu die dikke jassen wel, maar wij gingen toch boven op het dek zitten. Toen mij dat teveel werd ben ik lekker beneden vooraan achter het glas gaan zitten. Ideale stek, dicht bij de deur en niemand die voor me stond want op het beneden dek waaide je gewoon weg en heel veel mensen gingen niet op deze cruise mee. Sowieso niet erg druk hier. Zie boten van Journey en Red Boat Cruises weggaan met minder passagiers dan onze “kleine” boot en vraag me af hoe dit rendabel kan zijn. Maar goed, ook achter het raam alles dus 100% meegekregen van de schoonheid van de sounds en de bijbehorende watervallen. Eenmaal op zee was er overigens veel minder wind als in de sounds zelf en toen toch nog maar weer even boven op het dek gaan zitten.

Op de terugweg, na een kort uitstapje gemaakt te hebben op de Tasman Sea manoeuvreerde de kapitein z’n boot handig tussen een paar rotsformaties, de Elephant falls (zo noemde de kapitein ze omdat ze op de slurf van een olifant lijken maar volgens het boekje zijn dat volgens mij de Stirling falls)  waarbij iedereen getrakteerd werd op een zeer verfrissende en koude douche en uiteraard Lady Bowen falls. Bij terugkomst in de haven waren wij allemaal redelijk verkleumd en renden wij allemaal half naar onze auto’s terug om daar lekker op te warmen.

De terugweg ging snel, ook omdat wij flink het gaspedaal hadden ingedrukt, en eenmaal terug in Te Anau zijn wij bij de local grocery store wat boodschappen gaan halen. Ik was graag een keer uit eten gegaan maar Martin vindt de stukken vlees die in de supermarkten te krijgen zijn veel te interessant om zelf te maken dus terwijl ik lekker uit de wind de laatste zonnestralen opvang op ons terrasje maakt Martin ongetwijfeld weer iets lekker klaar. Helaas hadden wij dit keer echt een mega verkeerd stuk vlees meegenomen met alleen maar pees en vet. Was ons niet opgevallen door de marinade die ze er al overheen hadden gedaan. Kan gebeuren.

23/12

Ze hebben slecht weer voor vandaag voorspeld in de fjorden dus als wij zien dat het mega bewolkt is als wij wakker worden besluiten wij dan ook niet langer te blijven en onze weg naar zonnigere oorden te vervolgen.

Feiten:
 • Plaats: Te Anau
 • Route: Queenstown – Five Rivers – Te Anau – Milford Sound – Te Anau
 • Hotel: Lakeside Motel
 • URL: http://www.lakesideteanau.com/lakeside/default.asp
 • Do’s:
   • Milford Sound
   • Naar de bioscoop
 • Don’ts:
   • Haast je niet op de weg naar Milford Sound
   • Vergeet je jas niet

Queenstown

Dunedin