Tongariro

Huka Falls08/12

Aangezien wij nog wat ontbijt hadden liggen hebben wij heerlijk rustig ontbeten op onze kamer. Daarna op ons dooie gemakje alle spullen ingepakt en op weg gegaan naar onze volgende bestemming.

Vanuit Rotorua koers gezet naar Taupo. Voordat wij daar aankwamen zijn wij even gestopt bij een lava glasblazer, de Hukafallsjet (nog even getwijfeld of wij dat zouden doen, toch maar niet) en de shrimp farm (wat was dat???) om vervolgens naar de lookout van de Huka Falls te rijden. Het weer zat gigantisch mee dus was het water ook super blauw en zag de waterval er ook geweldig uit.

Na deze korte stop, rijden wij langs Lake Taupo waar wij het liefst naast het meer even hadden willen lunchen maar uiteindelijk meteen doorrijden naar Tongariro National Park Village.

Wat een schitterende route om Lake Taupo naar dit “dorp”. Meer, 3 vulkanen, heerlijke zonnetje en een geweldig landschap.

Eenmaal in Tongariro gaan wijOnderweg de eerste de beste lodge in maar besluiten al snel rechtsomkeert te maken. Handige kaart die bij de receptie lag met een plattegrond van het dorp nemen wij mee. Zo komen wij uit bij de Tongariro Crossing Lodge. Een heerlijk knusse lodge met zo’n 5 kamers maar nog belangrijker een heerlijke tuin met uitzicht op de drie vulkanen. Hoefden wij dus niet lang over na te denken.

Na het inchecken lopen wij even naar de lokale liquor store die net op het punt staat open te gaan en het supermarktje bij de benzine pomp om de nodige calorieën te kopen waar wij, na het overslaan van de lunch, behoorlijk aan toe zijn. Daarna gaan wij lekker in de tuin zitten met een heerlijke borrel en wat toastjes en genieten van de zon en het uitzicht.

Mount NgauruhoeNa deze heerlijke bijkom sessie gaan wij naar het restaurant om de hoek om daar een behoorlijke maaltijd te nuttigen die vast morgen van pas zal komen. Eten is prima en daarna vallen wij in diepe slaap.

09/12

Om 6 uur gaat de wekker want om 6:30 is in de lodge ontbijt geregeld zodat wij nog wat kunnen eten voordat wij om 7:10 door een shuttle bus opgehaald worden die ons naar het beginpunt van de Tongariro Crossing zal brengen. De Tongariro Crossing “tramp” die 19.4km lang is, wordt als “The greatest one day walk from NZ” omschreven en dat willen wij uiteraard met eigen ogen zien.

Stipt om 7:10 stopt de bus voor de lodge en om 7:52 beginnen wij met wandelen. Het weer is geweldig en wij boffen enorm.

De eerste etappe/Het eerste uur van de wandeling is relatief rustig. Er zitten een paar klimmetjes in maar alles is ok. Tweede etappe is een stuk zwaarder en gaat eigenlijk alleen maar omhoog dmv heel veel trappetjes. Over die tweede etappe doen wij, ondanks het feit dat hij in afstand veel korter is, bijna net zo lang als de eerste. Het uitzicht tijdens het tweede stuk is geweldig en het eindpunt voelt toch een beetje als een overwinning. Hier nemen wij dan ook even de tijd en inspecterenEmerald Lakes even het lunchpakket dat wij hebben geregeld in de lodge. Niets mis mee. Na etappe twee heb je de mogelijkheid de vulkaan te beklimmen. Er is geen pad en het bordje geeft een extra drie uur aan. Wij zien halverwege de vulkaan 4 mensen lopen en het ziet er niet naar uit dat ze het echt makkelijk hebben. Wij twijfelen geen moment. Dit gaan wij zeker niet doen. Allereerst ziet het er niet erg makkelijk uit en daarnaast zouden wij de bus terug dan missen.

Etappe 3 is behoorlijk relaxt en wij gaan er een beetje vanuit dat wij het zwaarste wel gehad hebben. Wij bouwen op een daarvoor passend plekje even twee “fondos del recuerdo” die twee sec later al door anderen gefotografeerd wordt (grappig) voordat wij aan etappe 4 beginnen: the “Red Crater”. Op zich is de etappe niet lang maar hij is wel zwaar. Niet alleen omdat hij vrijwel stijl omhoog gaat maar ook door de gierende wind, het mulle zand en de losse stenen. Ik vraag me echt af waarom deze route voor iedereen beschikbaar is want ik vind hem echt behoorlijk gevaarlijk en zie veel mensen ploeteren. Eenmaal boven zie ik het als een nieuwe overwinning maar lang geniet ik er niet van vanwege de enorme wind boven op het plateau. Na een foto moment lopen we door naar de echte summit van the Red Crater waar de wind alleen nog maar harder waait maar het uitzicht echt adembenemend is; Red Crater, Blue Lake en Emerald Lakes. Momentje om in je geheugen op te slaan. De afdaling van de Red Crater is ongeveer net zo veeleisend als de weg omhoog en wij nemen daarom ook een heerlijke lunch pauze bij de Emerald Lakes.

Als je dacht dat hier de wandeling gedaan was dan vergis je je want je hebt er nu pas 7,4 km opzitten van de 19,4 en er dus nog 12 te gaan. Lange tijd om te pauzeren heb je dus niet. De volgende etappe gaat naar de Blue Lake die echt veel groter is als dat hij er van boven uitzag en vanaf hier is het een behoorlijk stuk, via haarspeldbochten, downhill naar Mangatopopo hut. Dit is enorm lange kronkel weg waar geen einde aan lijkt teGeheel plaatje komen. Bij de hut kunnen langere trampers overnachten maar wij moeten vanaf hier nog 1,5 uur downhill.

Uiteindelijk komen wij om 2:40 beneden aan en moeten wij tot 4 uur wachten totdat de bus  komt. Geen straf. De zon schijnt heerlijk en wij besluiten lekker in het gras te gaan liggen totdat de bus komt.

Als de bus er eenmaal om 4 uur is blijken er nog wat mensen te missen. Ze hebben na etappe twee de detour genomen naar de summit van Ngauruhoe. Daar wil de chauffeur nog een half uur op wachten. Wij zijn eigenlijk klaar om te vertrekken maar blijven geduldig. Retour naar de summit van de vulkaan is volgens de borden een detour van 3 uur en zoals wij al tegen elkaar zeiden toen wij aan het einde van etappe twee waren kunnen wij niet redden met een bus die om 4 uur vertrekt en dat blijkt nu ook maar weer. Uiteindelijk vertrekken wij richting de village zonder de ontbrekende passagiers.

Eenmaal thuis staan onze hosts ons op te wachten en komt paps meteen aan met een verfrissend biertje. Hij denkt dat wij die wel verdiend hebben. Echt SUPER! Wij drinken het biertje heerlijk op in de tuin en besluiten, nadat wij wat bijgekletst hebben met onze medewandelaars,  wederom te gaan eten in het tentje van gister omdat het zo heerlijk dichtbij was en het eten prima was.

Feiten:
 • Plaats: Tongariro
 • Route: Rotorua – Taupo – Turangi – Tongariro National Park Village
 • Hotel: Tongariro Crossing Lodge
 • URL: http://www.tongarirocrossinglodge.co.nz/
 • Do’s:
   • Tongariro Crossing uiteraard
   • Geniet van de omgeving
 • Don’ts:
   • Onderschat de wandeling niet

Rotorua

Wellington