Uyuni

30.10.05

Om 7 uur komen wij in Uyuni aan. Een stoffig dorpje waar het op dit moment flink koud is en duidelijk ingericht is op de doortocht naar de zoutvlaktes. Wij worden door Relámpago tours opgehaald en naar de oficina gebracht. Hier konden wij even uitrusten en bijkomen van de reis hadden ze in La Paz gezegd. Grapjassen. Ach het is niet erg maar meer dan een bureau en twee plastic stoelen staan er niet en wij willen op dit moment net even iets meer. De toer vertrekt om 10:30 dus tot die tijd hebben wij de tijd. Wij gaan naar het hotel toe waar de bus onSalar de Uyunis had afgezet (Girasol) en vragen aan de vrouw des huizes of wij hier kunnen ontbijten en even naar het toilet mogen. Allemaal geen probleem en wij krijgen een lekkere omelet en Papaya sap. Lekker! Kunnen wij er zometeen weer tegenaan. Een douche was misschien ook wel lekker geweest maar ok dan…
Op ongeveer de afgesproken tijd staat de 4WD voor de deur met vijf Japanse vrouwtjes erin. Yoechei, boffen wij even, dit wordt vast vreselijk gezellig, laat de camera’s maar zien. Na 20 minuten komen wij aan op de zoutvlakte en stoppen wij eerst bij het dorpje Colchani waar de mensen van het zout leven. Op verzoek van de Japannertjes wordt overal gestopt voor een kodak moment en ze helemaal voor gek verklaren kunnen wij niet want dit is echt toch wel heel erg uniek (behalve die wc dan, sorry gat in de grond, die ze ook allemaal op de foto hebben gezet??). Het zonnetje schijnt heerlijk, het uitzicht is prachtig en wij genieten.
Na 2,5 uur, na ook het niet meer in running zijnde Zouthotel bezocht te hebben, komen wij aan bij Isla de Pescados. Een eiland vol met cactussen die tot wel 2000 jaar oud zijn. Hier mogen wij even rondlopen en krijgen wij een lunch die overigens erg goed te eten is. Vandaar rijden wij door naar het nieuwe zouthotel dat buiten de zoutvlaktes ligt. Dit is overigens ook de reden waarom het andere zouthotel niet meer open is; ze konden het afval van de toeristen nergens meer kwijt en dat is niet erg hygiënisch als je bedenkt dat dit zout gewoon nog steeds gebruikt wordt. Gezien het feit het zouthotel geen verwarmkinkjes heeft, hier is immers alles van zout gemaakt en wie heeft er nou ooit een verwarming van zout gezien, begint het nu lekker koud te worden en hopen wij dat wij zo lekker gaan eten en lekker naar onze zouten bedjes kunnen.

31.10.05

Van punctualiteit heeft onze Boliviaanse gids helaas nog nooit gehoord. In plaats van om op de afgesproken 6:30 te komen, komt meneer pas om 9:30 aanrijden zonder ook maar een goede smoes. De Japanse meiden reageren behoorlijk fel zodat wij het laten bij een berichtje achterlaten was misschien leuk geweest.
Na twee niEén van de Lagunesets zeggende dorpen gepasseerd te hebben waar wij wel even de nodige proviand hebben ingeslagen (zoute en zoete koekjes en een fles rum), wij nog eens drie kwartier hebben stilgestaan wegens het niet goed functioneren van de auto, zijn de frustraties snel bekoeld als wij, bij de vulkaan Ollagüe aankomen. Erg mooie omgeving en de hemel is strak blauw dus het is genieten. Hier lopen wij een half uurtje rond en krijgen ook hier de lunch. Wederom erg lekker. Van hieruit gaan wij over slechte paden naar de volgende schitterende bezienswaardigheden: Vier lagunes met vele flamingo’s, SCHITTEREND!!! , een muur waar je konijnachtige hoort te zien maar na het zien van twee vossen denken wij niet dat die er zijn of zich zullen laten zien en uiteraard de Arbol de Piedra. Dit is een rots die eruitziet als een boom en zo gevormd is door de wind. WIND, veel wind…ook nu en het is KOUD!!!We rijden door naar onze laatste stop: Reserva Nacional de Fauna Andina waar wij meteen oog in oog staan met de Laguna Colorado, super!!! Hier blijven wij ook slapen, niet zo super!!! Zo mooi als de Colorado is, zo smerig en koud is ons verblijf. Het is zo’n 6 graden (als het veel is), er is geen verwarming en de stal is één grote gatenkaas waardoor het één groot tochtgat is. Niet echt gezellig dus. Wij zijn happy met onze fles rum (1 v/d Japanse ook want die kan nu eindelijk weer ademen), nu nog op zoek naar Cola!!! Help, ze verkopen hier toch wel ergens cola??? Gelukkig een mannetje heeft zijn eigen snoepwinkeltje en daar heeft hij nog precies twee flesjes staan. Wij extremely happy!!! NU wachten op het eten en op een warm bed. Dat “warme” eten hebben wij gehad. Dat warme bed…nee, zelfs met drie matrassen voelden wij de spijlen nog en die dekens waren zo zwaar van alle stof dat je onder drie daarvan bijna geplet werd. Hopen dat het snel ochtend is!!! De sterrenhemel is wel SUPER!! Nog nooit zo veel sterren gezien, vreselijk mooi. Jammer dat ze bij en onder zoiets moois zo’n lelijk krot neerzetten!!! En nu wij het toch hebben over dingen die wij niet begrijpen dan kan iemand mij misschien wel even uitleggen waarom ze bij al die mooie lagunes van die lelijke restaurants aan het bouwen zijn. Het kan toch niet zo zijn dat de toerist hierom vraagt???

01.11.05

Ook hier waren de slechte dingen snel vergeten door een paar Fumerolesachteropeenvolgende spectaculaire stops: Fumeroles, thermale baden (die wij door de kou maar niet hebben geprobeerd), de Rocas de Dalí en het klapstuk de Laguna Verde. Echt allemaal WOW!! Vandaar weer terug met allen maar spectaculaire vergezichten en een lunchbreak bijde Isla de Rocas. Rond 17:00 komen bij het Cenmenterio de Trenes waar wij nog even mogen rondkijken maar hier passen wij met z’n allen vriendelijk voor. Om 17:20 zijn wij terug bij Relámpago en vragen of de transfer naar Potosí meteen kan plaatsvinden. Dit is geen probleem, hij is er over 10 minuten. NOT!! Om 18:20 komt meneer aanzetten in z’n 4WD. Jammer want anders hadden wij iets langer van de uitzichten op de weg naar Potosí kunnen genieten. Het lijkt ons namelijk een erg indrukwekkende tocht door rivieren, over en langs heuvels. Als het na 1.5 uur echt donker is komen echt duizenden sterren tevoorschijn e dat maakt de tocht niet minder interessant. Vijf uur later komen wij bij Hostal Cerro Rico aan en zijn wij helemaal blij met onze heerlijke warme elektrische douche en overheerlijk warm bed.

Feiten:
  • Plaats: Uyuni
  • Route: La Paz - Uyuni
  • Do’s:
      • Excursie naar de Zoutvlaktes en Lagunes maken
  • Don’ts:
      • Je handdoek en slaapzak vergeten!!

La Paz, Bolivia

Potosí