Vik

Solheimjokul2 Juli

Het is wederom bewolkt maar gelukkig regent het niet. Na het ontbijt gaan wij richting Vik. Vik ligt maar 73 km van Kirk vandaan maar we doen er iets langer over omdat het landschap toch wel weer uniek is. Wij rijden de hele route bijna door een lava veld. Halverwege stoppen wij ook even bij een plek waar je stenen kunt stapelen. Volgens de overleving heeft is hier een huis afgebrand door het as en was het toen een gewoonte om, als je langs kwam, een steen mee te nemen voor de wederopbouw van het huis. Het leggen van een steen zou geluk moeten brengen dus wie zijn wij om daar niet aan mee te doen. Eenmaal in Vik rijden wij eigenlijk meteen door. Wat er in Vik te doen is, willen wij tegen de avond doen omdat wij 18km van Vik slapen en daar willen eten vanavond. Wij rijden dus maar eerst even door naar de Solheimjokull. Dit is een gletsjer waar je naar het eindpunt kunt lopen. Het is droog. De zon schijnt niet maar die eeuwig durende wind maakt het toch weer fris. De wandeling is niet lang en het is leuk om even naar het eindpunt te lopen.

Vanuit Solheimjokull is het nog maar een paar km naar de Skogafoss, een van de bekendere watervallen van IJsland. We lopen er wat rond, maken uiteraard de nodige foto's en dan waag ik me de klim naar boven. Iets wat eigenlijk best tegenvalt en of het echt de moeite is? Ik heb mijn conditie training in ieder geval een gehad. Vanuit de Skogafoss rijden wij naar de Seljalandfoss. Een bijzondere waterval omdat je erachter langs kunt lopen. Je wordt er wel zeiknat van maar ik vind deze waterval wel een van de mooiste van IJsland. Naast de Seljalandfoss ligt nog een andere waterval die heel Skogafossapart door een gespleten kloof gaat. Apart om te zien. Bijna terug bij de auto begint het weer te regenen. Omdat wij redelijk nat geworden zijn met het achter de waterval langs lopen zijn we best koud. Voordat wij verder rijden bestellen wij in de bus die er staat een warme chocolademelk en ze hebben er ook de mooiste taarten en ander soortige gebak staan dus wij nemen er wat lekkers bij. Zo, ons bloedsuikerspiegel is ook weer aangevuld. Wij rijden terug richting Vik en checken in in onze accommodatie van vanavond. Als wij daar aankomen regent het weer en als onze overnachtingsplek in the middle of nowhere blijkt te liggen hebben wij het even gehad en hebben wij helemaal geen zin om uit te stappen. Er gaat een gezegde in IJsland dat als het weer je niet bevalt je 5 minuten moet wachten en dan verandert het wel weer. Dat is tot nu toe bij ons nog niet zo geweest maar we blijven wel even in de auto zitten. Na een paar minuten, het regent het nog steeds, gaan wij toch maar naar binnen. Net als in meerdere huizen in IJsland moeten wij ook hier eerst weer de schoenen uit doen. Laat Ies dus maar inchecken en ik breng de tassen naar de deur. De kamer is prima, klein maar prima. Daar drinken wij even wat en als wij denken dat het droog is gaan wij richting Reynisfara. Daar heb je het zwarte strand en basaltformaties. Ik vind het strand echt prachtig. Als wij daar lang genoeg hebben rondgekeken rijden wij verder naar Vik en gaan eten bij misschien wel het enige restaurant wat Vik heeft. Het is er erg druk en erg warm. Wij kunnen aan tafel maar de eetlust is me vergaan. Bestel wel wat maar het bevalt eigenlijk niet. Na het eten rijden wij naar Dorhaeley, een schiereiland waar je rond deze tijd veel puffins zou moeten hebben. Wij rijden naar het uitkijkpunt maar zien daar eigenlijk maar 1 puffin verdwaalt tussenSeljalandfoss alle meeuwen zitten. Wij zien ze wel vliegen maar nergens zitten. Ik heb het koud en ben doorgewaaid. Ik wil nog even verder rijden naar de vuurtoren maar wij doen dit uiteindelijk niet. Achteraf zegt de landlady van het guesthouse dat dat wel een veel betere plek is. Ik ben moe en heb geen zin meer om terug te rijden helemaal omdat het gedeelte waar ze zijn maar tot 19:00 open zou zijn. Het is nu rond 22:00 en morgen hebben wij een lange dag.Zwarte strand

3 Juli

De wekker gaat relatief vroeg. Wij zouden om 7:30 kunnen ontbijten maar als we daar aankomen is het ontbijt nog niet klaar. Beetje balen. Om 8 rijden wij weg. Om 9:30 vertrekt de bus in Hella. Als op de weg daarheen de watervallen van gisteren wat beter belicht zijn dan willen wij nog even de tijd hebben om daar even te stoppen. Helaas valt het weer tegen dus wij stoppen niet waardoor wij wel heel erg op tijd zijn in Hella waar onze bus naar Landmannalaugar zal stoppen.

Feiten:
 • Plaats: Vik
 • Route: Kirkjubaejarklaustur - Vik
 • Hotel: Guesthouse Vellir
 • URL: http://f-vellir.123.is/page/23950/
 • Doĺs:
   • Solheimjokul
   • Skogafoss, loop vooral ook even naar boven
   • Seljalandfoss
   • Het zearte strand van Vik
   • Dorhaeley voor de puffins
 • Donĺts:
   • Rijd helemaal naar boven in Dorhaeley

Kirkjubaejarklaustur

Landmannalaugar