Viñales - Cayo Levisa

Wij zijn eindelijk op weg naar Pinar del Río. Martin voelt zich gelukkig een heel stuk beter na een vreselijke nacht en kan zo gelukkig wat van mijn gestress en kwaadheid opvangen. De rit gat perfect en zelfs om Havana ondervinden wij geen problemen. Routes staan nergens aangegeven en nu blijkt wel hoe handig het is een woordjeMogotes in Viñales Spaans te kunnen spreken. Wij nemen slechts een keer de verkeerde afslag maar dat blijkt ook geen probleem te zijn. De knullen aan wie ik vraag hoe nu verder zeggen dat de afslag 50 m terug is en het advies luidt dan ook: Marcha atrás!! Haha ¿se puede? Pero claro. Nou ok dan: DOEN! Het lukt en ik zie die kerels lachen! Om +/- 14:30 zien wij het enige “AC” dat wij tot nu toe zijn tegengekomen. Een openlucht café met een broodje ham of een broodje ham. Doe maar een broodje ham. Het is niet slecht en lekker droog voor Martin z’n buikje wel goed. Flessen Havana club te koop voor 6$20 en die nemen wij dan ook meteen mee. Als die bacteriën niet in Varadero achtergebleven zijn dan verdrinken wij ze wel! Nog 100km naar Pinar verteld de beste kerel. Tjeeh, dat valt tegen! Eenmaal in Pinar worden wij net als in de Lonely Planet staat beschreven opgewacht door jongens op een fiets die van alles van je willen. Wij trappen er niet in. Wij zijn blij als wij Pinar weer uit zijn wat een griebus! Nu het mooie gedeelte van de rit door de bergen heen met als eindbestemming Los Jazmines. Een beetje aardig doen met de receptie levert ons de meest geweldige kamer op door het geweldige uitzicht. Wij zijn blij dat wij er zijn. Lekker balkonnetje, havana clubje en de plannen voor de komende dagen doorgenomen. Het wordt te donker om te schrijven dus zo eten en hopelijk de eerste rustige nachtrust.

Hasta Mañanita!!

Donderdag 11 November

Toch nog regelmatig wakker geworden door de openslaande deuren van onze ruziënde Franse buren en het vreselijke krakende bed maar verder over het algemeen rustig. Op tijd opestaan om de Walking tour te ondernemen. We doen de more challenging one en wij gaan naar de mountains. Twee Aussies rijden met ons mee. Zij gaan de volgende dag weer weg en zijn blij dat ze gaan. Zij hebben tijdens dat half uurtje bij ons in de auto meer gezien dan tot nu toe zeiden ze. In Viñales staan er nog twee te wachten en zijn wij ins Gesammt 6 (Twee Duitsers stonden te wachten)! De gids Jesús is een sympathieke vent en verteld van alles. De wandeling is niet spectaculair maar wij zien wel de Tocororo (Cuba’s national bird) en zijn lekker onderweg. Bij het Aussichtsplatz maken wij een paar foto’s en lopen terug naar een boer. Wij krijgen van de vrouw des huizes versgeperste grapefruitjuice (echt heerlijk) en voor Martin maakt ze mintthee die echt geweldig werkt! Wij mogen hun huis van binnen en buiten bekijken en hun zelf gebrouwen koffie proberen. Liever niet, kan maagje denk ik echt niet hebben. Daarna laat boer vol trots zijn hele moestuin zien met ananassen, mega grapefruits, kippen, varkens (sorry Pook die foto heb ik gedelete dit keer) bananen en hij wil zelfs nog wel even op de foto. Vandaar lopen wij terug naar de auto. Met de Aussies rijden wij even naar de Mural de la Prehistoria waar wij echt geen zin hebben de entree te betalen want wij zien dat lelijke ding ook zo wel. Bleeh! Op weg naar huis stoppen wij bij een eettentje waar je voor 0.40$ een hamburguesa de pollo krijgt. Grapjassen. Wij bestellen allemaal 3 van die dingen terwijl ze eigenlijk niet lekker zijn maar wij zijn weer even gevuld. De Aussies zijn als 2 weken onderweg en hebben nog geen lekkere maaltijd gehad. Beloofd iets! Daarna terug naar het hotel, plannen bijgeschaafd en de Duitsers, echt superaardig hebben druppels voor Martin z’n maag achtergelaten. Even lekker wat gedronken op het balkon en even bij het zwembad in de avondzon gezeten. Nu even gedoucht en proberen zo toch maar weer even een maaltijd.

Vrijdag 12 November

VandaagCayo Levisa zijn wij vroeg naar San Vicente gegaan (Rancho) om op tijd de boot naar Cayo Levisa te nemen. Ik wist uit de Lonely Planet dat je kamer 4 t/m 43 moest hebben en de rest moest zien te vermijden. Wij krijgen 53 aangeboden, lopen toch braaf mee maar daar gaan wij dus ECHT niet blijven. Terug naar de receptie en vertellen dat ze ons een huisje beloofd hadden. Die zitten allemaal vol...bla bla bla...dan wacht ik wel. Wij zijn bezig de koffers uit het hok te halen en prompt komt de sleuteljongen al aanlopen met onze sleutel tot paradise. Mooie kamer, uitzicht op het hele centerparcs, beter kon niet. Wij gooien de spullen neer en vertrekken meteen richting Cayo Levisa +/- 50km naar het dockingpunt waar vandaan je in +/- 25 min. Naar een ander paradijsje wordt gebracht: parelwitte stranden & dito zee. Als wij kaartjes willen kopen blijkt de boot stuk te zijn en ze weten nog niet hoe lang het gaat duren. Uiteindelijk 1,5 uur voordat wij aan boord kunnen maar het is wel de moeite waard. Op Cayo Levisa is helaas net de snorkelboot vertrokken en ziet het er niet naar uit dat die dag nog eentje vertrekt. Helaas. Wij moeten dus maar geforceerd gaan genieten van zon, strand en zee. Echt vreselijk! NOT!!! Om 13:00 krijgen wij lunch...niets bijzonders en om 17:00 vetrekt de boot weer naar Palma Rubia. Wij pakken de auto en wonder boven wonder rijden wij ook hier meteen weer goed. Wij kunnen nog even heerlijk genieten van de rust en de vogels in het park en gaan dan eten. Nou dat hadden wij beter over kunnen slaan want het is weer lachwekkend slecht.

Feiten:
 • Plaats: Viñales
 • Route: Varadero - Havana - Pinar del Río - Viñales
 • Hotel: Hotel Jazmines, Hotel Rancho San Vicente
 • URL:
 • Do’s:
   • Naar Viñales gaan en een dagje Cayo Levisa
   • Een wandeltour maken
 • Don’ts:
   • Je bij Rancho San Vicente in één van de verouderde hutten laten plaatsen.
   • Naar de Muralla de la Prehistoria gaan

Varadero

Cienfuegos