Wadi Rum

Vanaf hier rijden wij verder via de Kings Highway naar Wadi Rum. De weg langs de Kings Highway biedt schitterende vergezichten en na de nodige stop komen wij dan bij de kruising van de Desert Highway. Hier staat regelmatig patrouille maar weten inmiddels dat ze je alleen maar vragen waar je vandaan komt om vervolgens een grote glimlach te krijgen waarop je je weg weer mag vervolgen.

Na een tijdje zien wij de afslag naar Wadi Rum alleen ligt die aan de verkeerde kant van de snelweg. Als blijkt dat wij de U-turn voorbij gereden zijn die wij nodig hadden om toch de afslag te kunnen nemen rijden wij, geheel tegen de regels in, maar door de berm heen. Wat maakt het uit? Het is allemaal zand. 7 Pillars of Wisdom

Na zo’n 20km op deze weg komen wij bij het Bait Ali Desert Camp. Ons onderkomen van vanavond. Een Britse vrouw vangt ons op en geeft haar medewerker de sleutel van ons onderkomen. Wij moeten eerst maar even een kop thee drinken in de gemeenschappelijke oponthouds/eet ruimte. Ik vind het er nu al geweldig uitzien. Als wij hetkopje thee op hebben worden wij naar onze “bedoeïne tent” met private douche en wc geleid. Een tent kun je het niet noemen want ze zijn van steen gemaakt. Iets wat ik totaal niet erg vind. En die prive wc en douche vind ik ook helemaal niet erg. Wij hebben een geweldige kamer. Ik ben er blij mee. Hierna verkennen wij de rest van het kamp en besluiten in het oponthoudsruim wat te eten te krijgen. Heerlijk broodje met humus/ kaas en tomaat en komkommer. Heerlijk! Als wij dit op hebben rijden wij naar het visitor centre om voor morgen een tour te regelen. Bij aankomst worden wij meteen een tentje ingetrokken. Wij willen eerst nog even rondkijken en als wij op een groot bord staan te kijken wat de mogelijkheden zijn, komt een Fransman op ons af om te vragen of wij een tour willen delen met hem en zijn vrouw. De tours betaal je per Wadi Rum - Sunsetauto en niet p.p. Als wij het meteen eens zijn over de te nemen tour en zijn vrouw ook gezien hebben, is het eigenlijk allemaal snel geregeld. Heel toevallig zitten zij in hetzelfde camp als wij. Na betaling lopen wij nog een beetje rond bij het visitors Centre en maken de eerste foto’s van de the seven pillars of wisdom die je vanaf het visitors centre het beste kan zien. Het is best warm en wij zijn wat loom. Bij terugkomst in het kamp hangen wij een beetje op de bank en besluiten tegen zonsondergang naar het sunset point achter het kamp te lopen. Wij zien het zand naar allerlei kleuren veranderen en als de zon onder is gaan wij terug naar het kamp. Wij nemen een snell douche en gaan dan weer naar het oponyhouds gedeelte en bestellen een Hubbly Bubbly. Ideale plek ervoor. Grappig om dat een keer te doen. Om 19:30 wordt iedereen gewaarschuwd dat het eten klaar staat en dat is echt perfekt verzorgd. Alles is er. Salades, brood, Humus, en heerlijke kebabs en andere spiesjes. Heerlijk gegeten en zelfs het toetje was lekker. Heerlijk nog een beetje nagebubbeld met een kopje thee en toen onder een prachtige sterren hemel ons bedje opgezocht.

13 OktoberLittle Rock Bridge

Je zou denken dat het in de woestijn hartstikke stil zou zijn maar ook hier begon de imam op onmogelijke tijden te zingen en waren er genoeg andere geluiden om de nachtrust toch enigzins te verstoren.

Umm Fruth Rock BridgeNa de wekker en een koude douche gaan wij naar het ontbijt waar eigenlijk weer van alles is. Wij nemen het er maar even van want wij hebben zometeen een jeepsafari van zo’n 5 uur en wij rijden daarna meteen door naar Aqaba.

Wij hebben om 9:00 op de parkeerplaats van het visitors centre afgesproken en stipt op tijd staat onze chauffeur daar te wachten. De Fransen zijn wat later maar wij vervelen ons niet door een hond die daar loopt en Martin als zijn nieuwe beste vriend ziet. Als ook de Fransen er zijn rijden wij in een enorm gammele 4x4 weg langs Rum Village zo de woestijn in. Wij stoppen bij Lawrence Springs, Khazali Canyon, Little Rock Bridge (die wij uiteraard even moeten beklimmen), Umm Fruth Rock Bridge (ook deze moeten wij even bedwingen), Lawrence House, Anfaishiyya Inscriptions en The Red Dunes. Dan zijn de bijna 5 uur om en worden wij bij de entree weer afgezet. Wij bedanken de chauffeur en zeggen de Fransen gedag en gaan op weg naar Aqaba.

Feiten:
 • Plaats: Wadi Rum
 • Route: Petra - over Kings Highway - Wadi Rum
 • Hotel: Bait Ali Camp
 • URL: http://www.baitali.com/
 • Do’s:
   • Kings Highway
   • Je bent niet in Jordanie geweest als je niet naar Petra bent geweest
 • Don’ts:
   • Kerak kruisvaarderskasteel, de omweg is te lang
   • Mt. Nebo voor zolang dat onder constructie is

Petra

Aqaba